Britská centrálna banka signalizovala ďalšie uvoľnenie menovej politiky

NETKY.SK • 9 August 2016, 12:53 • 2 min
Britská centrálna banka signalizovala ďalšie uvoľnenie menovej politiky

LONDÝN - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) nevylučuje ďalšie uvoľnenie menovej politiky, ak sa bude situácia v domácej ekonomike ďalej zhoršovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

BoE môže znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu bližšie k nule, a tiež môže zvýšiť program kvantitatívneho uvoľňovania, uviedol predstaviteľ banky Ian McCafferty vo svojom príspevku v denníku Times, zverejnenom v dnešnom vydaní.

 

BoE minulý štvrtok (4. 8.) prvýkrát od roku 2009 znížila úrokové sadzby. Kľúčový úrok klesol na historické minimum 0,25 % z 0,5 %. Banka tiež rozšírila program kvantitatívneho uvoľňovania a uviedla, že prijme akékoľvek opatrenia, ktoré budú potrebné na zachovanie stability po hlasovaní Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ). Britskej ekonomike hrozí recesia a najprudšie ochladenie za sedem rokov.

 

Podľa McCaffertyho je potrebné pristupovať k rozhodovaniu o ďalších krokoch v oblasti menovej politiky opatrne, keďže informácie o reakcii ekonomiky na výsledky referenda, ktoré sa konalo 23. júna, sú stále obmedzené.

 

Väčšina členov menového výboru BoE predpokladá, že kľúčový úrok klesne ešte tento rok do blízkosti, ale tesne nad 0 %, ak bude vývoj ekonomiky taký negatívny, ako sa aktuálne očakáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies