Británii hrozí blackout. Zakáže vláda ľuďom cez zimu používať práčky a iné spotrebiče?

NETKY.SK • 2 September 2022, 10:33 • 2 min
Británii hrozí blackout. Zakáže vláda ľuďom cez zimu používať práčky a iné spotrebiče?

LONDÝN - Liz Truss, kandidátka na britskú premiérku to vylúčila, energetické spoločnosti však hovoria, že k takémuto kroku nakoniec príde.

slovakia

left justify in out

Milióny Britov by tak mohli dostať zákaz na používanie práčiek a iných veľkých spotrebičov, taktiež by sa obmedzili dodávky elektriny pre domácnosti. Kathryn Porter z poradenskej spoločnosti Watt-Logic pre Daily Mail uviedla, že to, čo by nám ešte pred rokom „pripadalo ako sci-fi, sa môže stať túto zimu realitou."

 

img

 

Rovnako sa vyjadrili aj energetickí experti. „Dopyt je v zime oveľa vyšší, takže ak máme v tom období zlé poveternostné podmienky, elektriny nebude dostatok, čo spôsobí minimálne výpadky prúdu," uviedol Stephen Fitzpatrick, šéf Ovo Energy. To uznala aj Liz Truss, keď pre BBC  World at One, povedala: „Bohužiaľ, s každou zimou sa zvyšuje riziko výpadkov, pretože tepelnú a jadrovú výrobu nahrádzame prerušovanými obnoviteľnými zdrojmi. To nás robí zraniteľnými v časoch, keď je výkon vetra nízky."


img

 

Stephen Fitzpatrick odporučil vláde zároveň vypracovať plán pre najzraniteľnejšie skupiny britských domácností. Navrhuje, aby tým, ktorí, využívajú malé množstvo plynu a elektriny, boli tarify zmrazené na súčasnej úrovni. Tá už je teraz však oveľa vyššia, ako bola pred rokom. Ak by domácnosti prekročili nastavený limit, cena by sa vyšplahala raketovo nahor. 

 

img

 

Ľudia, ktorí bývajú vo väčších domoch, by za energie platili astronomické sumy, ktoré budú odpovedať reálnym cenám. K podobným schémam už pristúpili aj americké štáty Texas a Kalifornia. Slováci doteraz neboli informovaní o tom, ako to cez zimu bude. Vláda Eduarda Hegera začala o opatreniach rokovať len pred tromi týždňami, posledné rokovanie tento týždeň prerušila. Všetky plány musí pritom, pred zavedením do praxe, schváliť Európska komisia.

 

Z domova: Mikulec: Naša demokratická vláda rozviazala polícii ruky


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies