Británia špehovala spojencov z G20 na londýnskych summitoch

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 08:29 • 2 min
Británia špehovala spojencov z G20 na londýnskych summitoch

LONDÝN - Británia sledovala telefonáty a monitorovala počítače používané delegátmi, ktorí sa zúčastnili na dvoch medzinárodných konferenciách na vysokej úrovni v Londýne v roku 2009. Informovali o tom britské noviny The Guardian.

slovakia

left justify in out

Správa zverejnená v nedeľu večer uvádza, že niektorí delegáti z krajín skupiny 20, ktorá zahŕňa najväčšie hospodárstva sveta, využívali internetové kaviarne zriadené britskými spravodajskými službami s cieľom čítať ich e-maily.

Správa prišla pred dnešným začiatkom dvojdňového summitu krajín skupiny G8, ktoré patria zároveň do skupiny G20, v Severnom Írsku, konštatovala tlačová agentúra Reuters.

Noviny The Guardian sa podľa článku dostali k utajovaným dokumentom, ktoré podrobne opisujú tajné monitorovanie zahraničných predstaviteľov na summite lídrov G20 a stretnutí ministrov financií skupiny v roku 2009. Vyplýva z nich, že sledovanie schválili na vysokej úrovni vlády bývalého premiéra Gordona Browna.

Cieľom monitorovania, ku ktorému patrilo zisťovanie, kto volá komu, bolo zjavne získať výhodnejšiu pozíciu na rokovaniach a k terčom patrili predstavitelia z Juhoafrickej republiky a Turecka, píše sa v správe.

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí odmietol správu komentovať. Labouristická strana, ktorá v roku 2009 vládla, nebola bezprostredne k dispozícii pre vyjadrenie.

Noviny The Guardian tento mesiac priniesli správy o sledovaní telefonátov a internetových údajov americkom Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), ktoré vychádzali z dokumentov vynesených bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies