Británia, podobne ako USA, zakáže elektronické prístroje v kabíne lietadiel

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 17:24 • 2 min
Británia, podobne ako USA, zakáže elektronické prístroje v kabíne lietadiel

LONDÝN - Británia plánuje ísť v šľapajach Spojených štátov a zakázať laptopy a ďalšie väčšie elektronické prístroje v kabíne lietadiel smerujúcich z krajín Blízkeho východu na britské územie.

slovakia

left justify in out

Denník citoval nemenované bezpečnostné zdroje, podľa ktorých britskí predstavitelia "dostali tie isté spravodajské informácie ako ich americkí kolegovia", a preto oznámia podobný zákaz.

 

Britské ministerstvo dopravy potvrdilo, že vydá oznámenie ešte dnes, ale podrobnosti o opatrení zatiaľ neposkytlo.

 

Podľa televízií Sky News a BBC ministerstvo oznámi, že pasažieri z niektorých krajín budú mať zakázané doniesť do kabíny lietadla elektronické prístroje väčšie než mobilný telefón.

 

Americká vláda už zaviedla pre cestujúcich z ôsmich prevažne moslimských krajín zákaz doniesť na palubu lietadiel priamo smerujúcich do USA laptopy, tablety, DVD prehrávače, kamery a ďalšiu elektroniku. Takéto zariadenia budú musieť byť zabalené v batožine prepravovanej v nákladnom priestore. V kabíne pre cestujúcich sú povolené len mobilné telefóny, smartfóny a schválené zdravotnícke pomôcky.

 

Americké opatrenie, ktoré má byť reakciou na bližšie nešpecifikované teroristické hrozby, sa celkovo dotkne letov z ôsmich prevažne moslimských krajín, a to Jordánska, Egypta, Turecka, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov (SAE), Kuvajtu, Maroka a Kataru.

 

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA zdôraznilo, že nové reštrikcie nie sú namierené voči nijakým konkrétnym krajinám. Do zoznamu boli zaradené letiská len na základe informácií tajných služieb. Podľa ministerstva opatrenie nesúvisí s nedávnym prezidentským dekrétom o zákaze cestovania do USA pre občanov šiestich prevažne moslimských krajín.

 

Nemenovaní americkí predstavitelia uviedli, že zákaz bol zavedený v reakcii na správy tajných služieb, podľa ktorých by sa teroristi mohli pokúsiť prepašovať na palubu lietadiel nálože ukryté v elektronických zariadeniach.

 

Niektoré aerolínie na Blízkom východe začali dnes ráno už upozorňovať cestujúcich do USA, že majú nariadenie nedovoliť im priniesť si do kabíny v príručnej batožine iPady, laptopy a ďalšie elektronické prístroje.

 

Nie je jasné, či britské nariadenie bude presne také ako americké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies