Brazíliu sužuje vírzus zika: Väčšina obyvateľov s potratmi nesúhlasí

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 08:30 • 2 min
Brazíliu sužuje vírzus zika: Väčšina obyvateľov s potratmi nesúhlasí

RIO DE JANEIRO - Väčšina Brazílčanov nesúhlasí s tým, aby bolo umožnené potratiť tehotným ženám, ktorých plodom diagnostikovali mikrocefáliu. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu inštitútu Datafolha, z ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Proti zmierneniu prísnych brazílskych zákonov v oblasti potratov, a to aj napriek diagnostikovanej mikrocefálii, sa vyjadrilo až 51 percent respondentov prieskumu. So zmenou v zákonoch naopak v prípade takýchto okolností súhlasilo 39 opýtaných.


Prieskum realizoval inštitút Datafolha na vzorke 2678 ľudí žijúcich v 171 brazílskych obciach či mestách. Potraty v Brazílii legálne nie sú okrem prípadov, keď došlo k otehotneniu v dôsledku znásilnenia, a tých, pri ktorých je ohrozený život matky. Výnimkou sú tiež prípady, pri ktorých bola diagnostikovaná anencefália, vrodená porucha, pri ktorej dochádza k poškodeniu veľkej časti mozgu. Ženám, ktoré podstúpia potrat z iných než zmienených dôvodov, momentálne hrozia tresty odňatia slobody vo výške jedného až troch rokov.


Väčšina bohatších žien žijúcich v brazílskych mestách si však bezpečné potraty na niektorej zo súkromných kliník dokáže vybaviť pomerne ľahko, približuje AP. Tie chudobné sú naopak často odkázané na pomerne šarlatánske a riskantné praktiky.


Po prepuknutí vírusu zika, ktorý sa veľmi rýchlo rozšíril do vyše 30 krajín prevažne Južnej a Severnej Ameriky, ohlásili tamojší ľudskoprávni aktivisti plány obrátiť sa na brazílsky najvyšší súd. Ten vyzývajú, aby ženám nakazeným zikou povolil legálne potraty. K zmierneniu prísnych zákonov ohľadne potratov vyzvali vírusom zasiahnuté krajiny aj príslušníci OSN.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies