Bratislavskí bezdomovci maľujú a hrajú divadlo

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:35 • 2 min
Bratislavskí bezdomovci maľujú a hrajú divadlo

Bratislavskí bezdomovci maľujú a hrajú divadlo

slovakia

left justify in out

img

Dočasný pobyt v bratislavskom Útulku sv. Lujzy de Marillac si bezdomovci spestrujú aj dobrovoľnou kultúrnou činnosťou. Majú za sebou prvú vernisáž svojich výtvarných prác a založili si divadelnú skupinu, ktorou tiež budú prezentovať umenie ľudí z ulice.
"Chceli sme, aby sa výstavou ukázali inakšie ako iba bezdomovci," zdôvodnila dnes pre TASR zástupkyňa riaditeľa Útulku Katarína Klimanová. Zároveň potvrdila, že záhradná výstava na šnúre zavesených malieb trvala iba jeden deň (25.8.) a bola príjemným podujatím aj so živou hudobnou produkciou klavesistu Jakuba Ursínyho a skupiny Gypsy trio band. "Na vernisáž prišli aj susedia, ktorí boli tiež spokojní," dodala Klimanová. Treba dodať, že Útulok sv. Lujzy de Marillac sídli od októbra 2008 na území Starého Mesta, čiže centra Bratislavy.
Výstava pod názvom Straty - nálezy bola výtvarným vyjadrením spomienok, bolestí, problémov a sklamaní bezdomovcov, ale aj túžob v nádejnejšiu budúcnosť. Potvrdzujú to maľby na kartóne znázorňujúce rajskú záhradu, pohár piva, sedenie s fľašou pod stromom, portrét kamaráta, futbal v televízii či lavička na Šancovej, na ktorej autor dlho sedával. Niektorí namaľovali svoje pocity na tanieri alebo na kameňoch. K tvorbe a výstave ich inšpiroval tamojší sociálny pedagóg Jan Korec, ktorý tiež vedie divadelnú skupinu De Paul Slovensko. Tá by sa chcela pred Vianocami predstaviť s prvou nacvičenou hrou.
Útulok sv. Lujzy de Marillac prevádzkuje nezisková organizácia De Paul Slovensko. S kapacitou 30 lôžok, ktorá je stále zaplnená, poskytuje prístrešie a celodennú opateru ľuďom bez domova, ktorí po prepustení z hospitalizácie sa potrebujú doliečiť. "Pomáhame im vybaviť doklady, nájsť ubytovanie v domovoch, keď sú pripravení odísť. No niektorí sa vrátia na ulicu," pripomenula Klimanová ďalšiu púť ich klientov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies