Rusko vypovedalo delegáciu americkej univerzity

NETKY.SK • 13 December 2019, 10:15 • 2 min
Rusko vypovedalo delegáciu americkej univerzity

MOSKVA - Ruské úrady vypovedali päťčlennú delegáciu z univerzity v americkom štáte New York, ktorú obvinili z nelegálneho prednášania. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Delegácia z Univerzity v Buffale (UB) bola na bežnej návšteve Moskovského polytechnického inštitútu. Išlo o dvoch členov fakulty manažmentu, dvoch jej zamestnancov a jednu absolventku.

 

Po vypovedaní z Ruska sa vo štvrtok všetci vrátili naspäť do vlasti. Tamojšie úrady ich totiž obvinili z porušenia podmienok udelenia turistických víz a 9. decembra ich na niekoľko hodín aj zadržali.

 

 

Podľa štvrtkového oznámenia Univerzity v Buffale je celý incident len dôsledkom nedorozumenia. Členovia delegácie UB sa podľa nej zúčastnili na podujatí, ktoré považovali len za otvorenú diskusiu. Podľa ruských úradov však predniesli prednášku, k čomu na základe bežných turistických víz nemali oprávnenie.

 

Ruský súd skupine Američanov udelil pokutu a rozhodol o ich "administratívnom vypovedaní" z krajiny. Z Ruska odcestovali 11. decembra. O ich prepustenie sa zasadilo aj veľvyslanectvo USA v Moskve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona