Bratislava začína dávať príspevok na odstraňovanie nelegálnych graffiti

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 13:23 • 2 min
Bratislava začína dávať príspevok na odstraňovanie nelegálnych graffiti

BRATISLAVA - Na odstraňovanie nelegálnych graffiti začína mesto Bratislava poskytovať príspevok. V tohtoročnom rozpočte na to v rámci poslaneckých priorít vyčlenila finančné prostriedky vo výške 49.000 eur a každému žiadateľovi, firme či jednotlivcovi, dá maximálne 3000 eur.

slovakia

left justify in out

Komisia mesta, ktorá má na starosť príspevky na odstraňovanie graffiti, už dostala prvé žiadosti. "Grantová schéma sa videla pomerne zložitá, komisia preto rozhodla, že si vypracujeme zásady, ktoré zjednodušujú administratívu," vysvetlila námestníčka primátora Viera Kimerlingová (KDH). Minulý týždeň ich tak schvaľovali bratislavskí mestskí poslanci. Platnosť nadobudli ihneď. "Chceme čo najrýchlejšie posúdiť žiadosti a poskytnúť prostriedky, aby sa do konca roka Bratislava čo najviac vyčistila," podotkla Kimerlingová.
     

Podľa poslanca Michala Muránskeho (NOVA) by Bratislava mohla pripraviť aj priestory na legálne graffiti. "Vyčlenených takýchto plôch má Bratislava veľmi málo. Ilegálnych graffiti by potom bolo menej, hoci by určite všetky nezmizli," podotkol. Podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) sa mesto bude venovať aj tomu.
     

Podľa schválených zásad môžu žiadatelia využiť peniaze od mesta na nákup odstraňovacích, jednorazových či preventívnych ochranných náterov alebo na služby, ktoré s odstraňovaním graffiti súvisia. K žiadosti musí jednotlivec či firma priložiť aj fotografiu zničenej fasády objektu, čestné vyhlásenie, že poškodenie nie je kryté poisťovňou, výpis z listu vlastníctva a doklad o vykonávaní správcovskej činnosti na uvedenú nehnuteľnosť. O príspevok nemôžu požiadať právnické osoby, ktorých zakladateľom je hlavné mesto a fyzické osoby musia mať trvalé bydlisko v Bratislave. Ak žiadateľ uvedie nesprávne údaje, ďalšie dva roky mu mesto príspevok neposkytne. 
     

Mesto dá príspevok firme či jednotlivcovi len raz ročne a žiadosť sa podáva vždy k poslednému dňu mesiaca, najneskôr však do 30. septembra alebo kým sa nevyčerpajú financie. Žiadosti bude posudzovať komisia, zložená zo zástupcov komisie pre oblasť životného prostredia, poslancov mestského zastupiteľstva a zástupcu mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies