Bratislava plánuje aj v tomto roku rozšíriť kamerový systém

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 13:10 • 2 min
Bratislava plánuje aj v tomto roku rozšíriť kamerový systém

BRATISLAVA - Dianie v bratislavských uliciach by mohli monitorovať ďalšie bezpečnostné kamery.

slovakia

left justify in out

Bratislava chce aj v tomto roku rozšíriť mestský kamerový systém, v meste by mohlo pribudnúť 11 nových kamier. V apríli to ešte musia schváliť bratislavskí mestskí poslanci. Na rozvoj kamerového systému má Bratislava v tohtoročnom rozpočte vyčlenených 268-tisíc eur.

 

Bratislavskí mestskí poslanci v minulosti schválili Koncepciu rozvoja kamerového systému v hlavnom meste na roky 2013-2015. Kamerový systém koncom minulého roka rozšírili o 11 digitálnych bezpečnostných kamier, tie pribudli vo Vrakuni, Podunajských Biskupiciach, Ružinove a vo Vajnoroch. V tomto roku bratislavskí poslanci navrhli ďalšie lokality. Tri nové kamery by mohli pribudnúť v Novom Meste, o dve bude bohatšie Staré Mesto a po jednej novej kamere navrhuje mesto aj pre Vrakuňu, Raču, Dúbravku, Petržalku, Rusovce a Karlovu Ves. 

 

V súčasnosti bratislavské ulice monitoruje 82 bezpečnostných kamier, z toho je 44 analógových a 38 digitálnych kamier. Najviac je nimi pokryté bratislavské Staré Mesto, potom Devínska Nová Ves, Ružinov i Petržalka. Podľa hovorcu bratislavskej mestskej polície Petra Plevu vyše 13-ročná existencia mestského kamerového systému v Bratislave do značnej miery znížila počet priestupkov, kriminalitu a tiež vďaka kamerám klesol počet drobných krádeží na verejných priestranstvách. Monitorovaním pešej zóny sa napríklad odhalili spôsoby okrádania turistov, v mnohých prípadoch bolo možné odhaliť totožnosť osoby. 

 

Mestský kamerový systém v Bratislave začali budovať v roku 1999. O rok neskôr zriadili prvú kameru na Hlavnom námestí v mestskej časti Staré Mesto. Najväčší rozvoj mestského kamerového systému bol v roku 2006, keď vybudovali aj optickú sieť a poprepájali jednotlivé okrskové stanice mestskej polície Staré Mesto, Ružinov, Petržalka a Nové Mesto so zrekonštruovaným centrálnym dispečingom na veliteľstve mestskej polície. Mestský kamerový systém je v prevádzke 24 hodín denne, pričom po zotmení kamery automaticky prepínajú do režimu nočného snímania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies