Bratislava chce riešiť parkovanie pred nemocnicami, preverí platnosť zmluvy

NETKY.SK • 12 December 2013, 14:03 • 2 min
Bratislava chce riešiť parkovanie pred nemocnicami, preverí platnosť zmluvy

BRATISLAVA – Bojovať proti spoplatneniu parkovísk pred bratislavskými nemocnicami dnes začali aj mestskí poslanci.

slovakia

left justify in out

Žiadajú vypracovať právnu analýzu, ktorá posúdi platnosť zmluvy medzi Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB) a súkromníkom, ktorý parkoviská v Ružinove a Petržalke spoplatnil. Ministerstvo zdravotníctva aj vedenie nemocnice sa podľa nich z problému vyzulo. Uznesenie dnes schválili jednohlasne.

Za parkovanie musia pacienti aj zamestnanci platiť pred Ružinovskou nemocnicou a Nemocnicou Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke od 2. decembra. Zmluvu podpísalo ešte bývalé vedenie nemocnice, to súčasné tvrdí, že je nevypovedateľná. "Zámer bol jednoznačný – dohodiť výhodný kšeft, za to by sa mali bývalý riaditeľ aj bývalý minister zodpovedať," podotkol dnes poslanec Slavomír Drozd (Smer-SD). Tento biznis je podľa krajskej predsedníčky NOVA Kataríny Augustinič síce výnosný, ale vôbec nie ľudský. "Ten, kto toto podpísal, by mal teraz začať chodiť po kanáloch," zdôraznila. Poslanec Oliver Kríž (NEKA) zase podotkol, že to, čo sa deje pri nemocniciach, je v priamom rozpore s verejným záujmom.

Pozemky pod petržalskou nemocnicou vlastní mesto, v prípade Ružinova prebieha súdny spor. "Je zaujímavé, že mesto dnes nemá podpísanú nájomnú zmluvu s petržalskou nemocnicou, tá na mestských pozemkoch stojí bez nejakého právneho vzťahu. Preto je aj otázne, či vôbec nemocnica mohla podpísať ďalšiu zmluvu s koncesionárom," podotkla Augustinič. Preto chce zastupiteľstvo nechať preveriť platnosť dokumentu.

Štátny stavebný dozor rovnako zistil, že na parkoviskách boli bez ohlásenia stavebnému úradu umiestnené elektrické prípojky pre rampy, ktoré púšťajú autá dovnútra. Stavebný úrad tak má rozhodnúť o dodatočnom povolení či odstránení stavby a v konaní sa bude vyjadrovať aj mesto. Poslanci dnes primátora žiadali, aby za žiadnych okolností nevydal súhlasné stanovisko na zlegalizovanie načierno postavenej prípojky. Chcú tiež nechať odstrániť parkovacie rampy, stĺpiky i žlté čiary na mestských pozemkoch.

Poslankyňa a aktivistka Tatiana Mikušová si myslí, že ak mesto vydá zamietavé stanovisko k elektrickým prípojkám, je to pádny dôvod na ukončenie zmluvy. "Univerzitná nemocnica spolu s ministerstvom žiadali argumenty na vypovedanie zmluvy. Práve preto, že stavebné konanie nebude uzavreté, lebo mu bude chýbať to neobíditeľné súhlasné stanovisko vlastníka pozemkov, to je naozaj krásny argument," zdôraznila.

Vedenie UNB, pod ktoré obe nemocnice spadajú, tvrdí, že urobilo od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zmluva je platná, vyplýva zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry, a UNB ju musí napĺňať," povedala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Dodáva, že ak by UNB zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozí povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur. "UNB nedisponuje právnym argumentom, ktorý by zvrátil súčasný stav," podčiarkla.

Informácie o postupe má mesto predložiť poslancom na rokovaní v januári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies