Brány historickej budovy Matice slovenskej sa dnes otvorili dokorán

NETKY.SK • 5 August 2011, 15:35 • 2 min
Brány historickej budovy Matice slovenskej sa dnes otvorili dokorán

Brány historickej budovy Matice slovenskej sa dnes otvorili dokorán - Kultúra Martinské matičné slávnosti, ktoré sa pri príležitosti 148. výročia založenia najvýznamnejšej kultúrno-spoločenskej ustanovizne slovenského národa uskutočňujú v týchto dňoch v m

slovakia

left justify in out

img

Martinské matičné slávnosti, ktoré sa pri príležitosti 148. výročia založenia najvýznamnejšej kultúrno-spoločenskej ustanovizne slovenského národa uskutočňujú v týchto dňoch v metropole Turca, pokračovali Dňom otvorených dverí druhej historickej budovy Matice slovenskej.
      Podľa riaditeľky Členského ústredia Matice slovenskej a programovej riaditeľky Martinských matičných slávností Jaroslavy Môcovej to svedčí o snahe súčasného vedenia otvoriť sa čo najširšej verejnosti. "Tradičná ľudová kultúra zostáva v centre našej pozornosti, ale tieto slávnosti sa snažíme robiť v atraktívnejšom, modernejšom štýle, aby sme dokázali osloviť čo najviac ľudí," skonštatovala.
      "Minuloročná premiéra Dňa otvorených dverí Matice slovenskej a pozoruhodný záujem širokej verejnosti nás povzbudil, aby sme ho pravidelne opakovali. Opäť sme všetkým záujemcom sprístupnili priestory našej nádhernej historickej budovy a podstatu našej činnosti. Záhradou plnou hier sme mysleli aj na deti," vysvetlila Môcová.
      Viacerí návštevníci využili vzácnu príležitosť nazrieť do Archívu Matice slovenskej. "Pripomíname si 85. výročie postavenia tejto budovy, preto sme výstavu pripravili práve v tomto duchu, pôvodné architektonické projekty či dobovú stavebnú dokumentáciu," spresnila Vlasta Bellová, riaditeľka archívu, ktorý ukrýva vo svojich útrobách nepreberné množstvo historických dokumentov.
      Pestrý program Martinských matičných slávností vyvrcholí v sobotu 6. augusta. Pódium amfiteátra nachádzajúceho sa v tesnom susedstve Národného cintorína bude popoludní patriť folkloristom. Podvečer ich vystriedajú interpreti populárnej hudby. Sprievodnými akciami bude jarmok ľudových remesiel, detský rozprávkový svet a pre dobrovoľných darcov benefičná Matičná kvapka krvi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies