Boston vyhral a kapitán Chára zdvihol pohár

NETKY.SK • 16 Jún 2011, 06:49 • 2 min
Boston vyhral a kapitán Chára zdvihol pohár

Boston vyhral a kapitán Chára zdvihol pohár - Hokej Hokejisti Bostonu získali v noci na štvrtok SELČ Stanleyho pohár a nad hlavu ho ako prvý zdvihol slovenský kapitán Zdeno Chára. Bruins vyhrali v rozhodujúcom siedmom zápase finálovej série play off NHL v

slovakia

left justify in out

img

Hokejisti Bostonu získali v noci na štvrtok SELČ Stanleyho pohár a nad hlavu ho ako prvý zdvihol slovenský kapitán Zdeno Chára. Bruins vyhrali v rozhodujúcom siedmom zápase finálovej série play off NHL vo Vancouvri nad Canucks 4:0 a po šiesty raz získali uctievanú klubovú trofej. Naopak, v Kanade nastal smútok, lebo víťaz základnej časti neuspel vo finále ani do tretice vo svojej histórii, ktorá mala byť 40-ročnou oslavou založenia klubu. Kolíska hokeja tak čaká na titul márne od roku 1993, keď ho naposledy vybojoval Montreal.    
      Chára vo vyvrcholení sezóny nebodovali, ale mal dva plusové body a celkovo so 16 pluskami vo vyraďovačke jasne dominoval "tabuľke pravdy". Najproduktívnejším hráčom play off sa stal s 23 bodmi český útočník David Krejčí a zároveň bol s 12 gólmi aj najlepším strelcom nadstavbovej časti. MVP (najužitočnejší hráč), teda Conn Smythe Trophy udelili americkému brankárovi Bostonu Timovi Thomasovi.
      Tridsaťštyriročný slovenský obranca, ako jedna z najväčších osobností súčasného svetového hokeja, sa v bohatej kariére dočkal prvej trofeje. Stal sa po Švédovi Nicklasovi Lidströmovi iba druhým Európanom, ktorý s "céčkom" na drese zdvihol nad hlavu Stanley Cup. "Bola to náročná sezóna, v ktorej sme museli prekonať množstvo prekážok. Teraz to je preto neuveriteľný pocit. Hrali sme poctivo, jednoducho a kolektívne, to rozhodlo popri viacerých detailoch," vyznal sa do prenosovej kamery Chára.
      Zároveň je siedmym rodákom krajiny spod Tatier s prsteňom šampióna NHL. Predtým sa to vlani podarilo Mariánovi Hossovi a Tomášovi Kopeckému (Chicago), ktorý uspel aj v roku 2008 v drese Detroitu, keď vo finále zdolal Hossov Pittsburgh. Medzitým Miroslav Šatan s Pittsburghom oslavoval tiež na úkor Hossu (Detroit). Pred týmto kvartetom slovenských hokejových osobností sa na Stanleyho pohár vyryli mená Martina Cibáka (2004 s Tampou Bay) a Jiřího Biceka (2003 s New Jersey), prvým bol v roku 1961 legendárny Stan Mikita v drese Chicaga.          Finále play off NHL - 7. zápas:
      VANCOUVER - BOSTON 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
      Góly: 15. Bergeron (Marchand), 33. Marchand (Seidenberg, Recchi), 38. Bergeron (Seidenberg, Campbell), 58. Marchand. Brankári: Luongo - Thomas, strely na bránku: 37:21, rozhodcovia: O'Halloran, Walkom - Sharrers, Morin, vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 18.860 divákov. Konečný stav série: 3:4.
      Vancouver: Luongo – Bieksa, Edler, Ehrhoff, Alberts, Tanev – Higgins, Kesler, Tambellini – Burrows, H. Sedin, D. Sedin – Hansen, Lapierre, Torres – Oreskovich, Malhotra, Glass     Boston: Thomas – Ference, Boychuk, Seidenberg, CHÁRA, McQuaid, Kaberle – Recchi, Bergeron, Marchand – Peverley, Krejčí, Lucic - Ryder, Kelly, Seguin – Thornton, Campbell, Paille
      Prvý zákrok hosťujúceho Thomasa po dvoch minútach od úvodného buly znamenal historický rekord. Brankár Bostonu prekonal métu 761 zákrokov v play off, ktorú vo finále roku 1994 stanovil Kirk McLean. Zhodou okolností to bol brankár Vancouveru, ktorý ani vtedy neuspel. Už pred týmto momentom sa rozbehol vrcholný hokej, plný tempových protiútokov a bleskových kombinácií, nasadenia a férových fyzických súbojov. Vancouver bol sprvoti aktívnejší, ale vo 4. minúte mal obrovskú šancu Krejčí, ktorého puk skvele ležiac na ľade kryl Luongo. Vzápätí Henrik Sedin na druhej strane v tutovej pozícií váhal s priamočiarym zakončením. Oba tímy sa počas prvej tretiny dostali aj do ďalších tutových pozícií, ale brankári chytali excelentne. Lenže v .... minúte Luongo nemal šancu proti pohotovej strele Bergerona spomedzi kruhov, keď mu predtým krúžiac okolo hráčov elitnej domácej formácie vtipne poslal puk Marchand.
      Bergeron a Marchand boli najviditeľnejšími útočníkmi aj v prvej časti druhého dejstva. V nej boli Bruins jasne lepší, hoci Canucks častejšie strieľali. Lenže práve Vancouver mohol na konci 29. minúty vyrovnať po hrúbke Cháru, ale Burrowsove presné zakončenie eliminoval sám suplujúc už prekonaného Thomasa. Potom aktívny Marchand opäť skvele manévroval pred bránkou, puk zatiahol za ňu a hoci pri jej zasunutí z opačnej strany Luonga neprekvapil, kanadský hokejový hrdina si puk vyrážačkou sám posunul za čiaru. Stav 0:2 po polovici riadneho času je v siedmom zápase zvyčajne alarmom, ale Canucks naopak prehĺbili vlastnú hokejovú letargiu. Až v 35. minúte riadne hosťom zavarila Keslerova formácia a po vystriedaní vyobšívali "Chárovcov" sériou striel a manévrov Sedinovci. Thomas fantasticky zachránil, Zdeno Chára hral nedovolene a slovenský obranca šiel na trestnú lavicu. V presilovke Ehrhoffovi dvakrát ušiel puk za modrú čiaru a v druhej polovici tejto špeciálnej situácie mu ušiel Bergeron, ktorý so šťastím dopravil puk tretíkrát do siete Luonga.
      V tretej tretine si hostia zomknutým kolektívnym výkonom ustrážili náskok a hviezda zápasu, Brad Marchand pridal do prázdnej bránky štvrtý gól.          
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies