Podnikatelia čelia ďalšiemu vážnemu problému! Ako to vnímajú?

NETKY.SK • 1 December 2021, 13:55 • 2 min
Podnikatelia čelia ďalšiemu vážnemu problému! Ako to vnímajú?

Náklady za pandémiu koronavírusu od 1. decembra ležia na pleciach zamestnávateľov. Združenie podnikateľov Slovenska takto vníma zrušenie pandemickej PN, a teda zrovnoprávnenie s poskytovaním PN pri ochorení COVID-19 s dávkou PN súvisiacou s akoukoľvek inou chorobou.

slovakia

left justify in out

img

 

Zrušenie pandemickej PN platí od stredy. Postupy pri potvrdzovaní PN a žiadosti o nemocenské však zostávajú rovnaké ako pri doterajšej pandemickej PN. Pri karanténe netreba zabudnúť poslať elektronický formulár žiadosti o dávku. 

 

img

 

Podmienky nároku na nemocenské sa taktiež nemenia. K týmto podmienkam patrí napríklad existencia nemocenského poistenia v deň vzniku dočasnej práceneschopnosti, zaplatenie poistného na nemocenské poistenie v správnej výške a včas (toleruje sa nedoplatok nižší ako 5 eur), absencia príjmu počas práceneschopnosti pri zamestnancovi a 270 dní trvania nemocenského poistenia za posledné 2 roky. 

 

"Pre zamestnancov sa mierne mení suma príjmu počas PN, ktorá bola doteraz 55 % denného vymeriavacieho základu od prvého dňa, po novom budú sumy rovnaké ako pri štandardnej PN, teda 25 % prvé tri dni a od štvrtého dňa 55 %," pripomenulo Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS).

 

img

 

Zásadná zmena sa však podľa združenia dotýka práve zamestnávateľov, ktorým sa pre zrušenie pandemickej PN zvýšia náklady. Od 1. decembra nebude totiž nemocenskú dávku počas prvých desiatich dní zamestnancov, ktorí sú v karanténe, platiť Sociálna poisťovňa, ale náhradu príjmu budú platiť firmy.

 

"Zamestnávatelia musia v týchto dňoch riešiť nové povinnosti a nejasné pravidlá prijaté na poslednú chvíľu v súvislosti s povinnosťou testovania vo firmách a štát k tomu pridal ešte bonus vo forme ďalšej finančnej záťaže," skonštatoval prezident ZPS Ján Solík a dodal, že ak budú zamestnanci musieť zostať v karanténe, firma sa musí nielen vyrovnať s ich výpadkom, ale navyše bude znášať aj náklady na ich nemocenské dávky tak, ako pri iných dôvodoch práceneschopnosti.

 

Súvisiaci článok: Od 1. decembra končí pandemická PN



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies