Boris Kollár rokoval so zástupcami Sliača a Kuchyne o dohode s USA

NETKY.SK • 24 Január 2022, 19:15 • 2 min
Boris Kollár rokoval so zástupcami Sliača a Kuchyne o dohode s USA

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR v pondelok diskutoval s primátorkou Sliača Ľubicou Balgovou a starostom obce Kuchyňa Róbertom Bujnom. Rozprávali sa o možných dôsledkoch podpísania obrannej dohody medzi SR a USA.

slovakia

left justify in out

Kollár má adresovať ich výhrady a požiadavky ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi (nominant SaS), ktorý má prísť diskutovať na poslanecký klub Sme rodina v utorok 25. januára. Pre TASR to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová.

 

img

Ivan Korčok

 

„My, predstavitelia samospráv, nechceme ísť proti záujmom štátu, naopak, chceme byť partnermi, ale na to potrebujeme dostatok informácií, aby sme vedeli vyvracať dezinformácie a upokojiť obavy našich občanov,“ uviedla primátorka mesta Sliač.

 

Podľa Kollára patria medzi najväčšie obavy dotknutých obcí priame dosahy na rozpočet samospráv, zvýšenie letových hodín či otázky súvisiace s prevádzkou vojnovej časti letiska. Chcú napríklad vedieť, akú hustotu lietania plánujú alebo či budú lietať aj vo večerných hodinách.

 

Prečítajte si tiež: Remišová odsúdila Ficove útoky na prezidentku: Nikto iný nerobí taký cirkus pre zmluvu s USA

 

Balgová a Bujna tiež otvorili témy týkajúce sa dosahov a vplyvov na životné prostredie, ďalšiu výstavbu v mestách a okolitých obciach či vynútených investícií premiestňovania administratívy a iných objektov slúžiacich samosprávam. Ich požiadavky sa týkajú aj kompenzácií pre obyvateľov dotknutých obcí za zvýšenie hluku či miestnej dane, o ktorú by touto zmluvu mali prísť.

 

 

Vláda odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA 12. januára. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: NAKA zadržala známeho extrémistu. V minulosti bol na kandidátke ĽSNS

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies