Je našou morálnou povinnosťou pomôcť Afgancom v núdzi, prízvukuje Ursula von der Leyenová

NETKY.SK • 25 August 2021, 06:04 • 2 min
Je našou morálnou povinnosťou pomôcť Afgancom v núdzi, prízvukuje Ursula von der Leyenová

BRUSEL - Lídri skupiny ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 sa zhodli na tom, že je ich morálnou povinnosťou pomôcť Afgancom a poskytnúť im čo najviac možnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Na včerajšej tlačovej besede. po virtuálnom summite skupiny o situácii v Afganistane. to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa na ňom okrem iných zúčastnila spolu s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

 

Prioritou je evakuácia

„Situácia je vskutku tragédia pre Afgancov a veľký krok späť pre medzinárodnú komunitu,“ skonštatovala politička na margo diania v Afganistane, nad ktorým nedávno prevzalo kontrolu hnutie Taliban.

Von der Leyenová uviedla ,že väčšinu zamestnancov Európskej únie (EÚ), vrátane Afgancov a ich rodín, evakuovali z krajiny a aktuálne sa už nachádzajú v bezpečí.

 

img

 

Michel sa na konferencii vyjadril, že evakuácia je ich priorita. Dodal, že panujú veľké obavy, či sa ľudia vedia bezpečne dostať na letisko v Kábule.

 

Zároveň vyzval nové afganské úrady, aby „umožnili voľný priechod všetkým zahraničným, ale aj afganským občanom, ktorí sa tam chcú dostať“.

 

Prečítajte si tiež: Britský premiér zvolal na utorok summit G7 o Afganistane

 

Humanitárna pomoc pre Afganistan

Po prekvapujúco rýchlom ovládnutí krajiny Talibanom sa totiž z Afganistanu snaží uniknúť mnoho obyvateľov. Podľa jeho slov je dôležité, aby so zahraničnými partnermi zabezpečili kábulské letisko tak dlho, ako je nevyhnutné pre dokončenie operácií.

sa podľa Michela zúčastní na medzinárodnom úsilí pomôcť Afgancom čeliacim perzekúcii ale aj ďalším zraniteľným osobám.

 

img

 

Podľa predsedníčky EK je potrebné pomôcť bezprostredne najviac ohrozeným ľuďom – najmä ženám, dievčatám a deťom. Komisia podľa von der Leyenovej takmer štvornásobí tohtoročnú humanitárnu pomoc z rozpočtu EÚ pre Afgancov v núdzi na viac ako 200 miliónov eur.

Michel aj von der Leyenová tiež zdôraznili potrebu udržať prílev migrantov pod kontrolou, chrániť hranice EÚ a zabrániť prevádzačom ľudí v zneužití situácie.

 

Predsedníčka EK zase upozornila, že je dôležité mať „plne funkčný systém efektívnej správy hraníc, solidarity a spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu“.
 

Mohlo by vás zaujímať: Slovinsko zvoláva mimoriadne zasadnutie Rady EÚ o Afganistane



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies