Borec chce navrhnúť kandidáta i v doplňovacej voľbe, nevie, či to stihne

NETKY.SK • 6 December 2014, 12:00 • 2 min
Borec chce navrhnúť kandidáta i v doplňovacej voľbe, nevie, či to stihne

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-SD) chce mať svojho kandidáta aj v januárovej doplňovacej voľbe, ktorá ma skompletizovať kandidátku Slovenska na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Nevie však, či sa mu ho podarí zabezpečiť pre krátkosť času, ktorý je reálne k dispozícii.

slovakia

left justify in out

Termín doplňovacej voľby predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková stanovila na 26. januára 2015 s tým, že návrhy kandidátov možno predkladať do 2. januára budúceho roku. Borec upozornil, že z jeho pohľadu možno niekoho osloviť iba do začiatku vianočných sviatkov. Potom sa začína dovolenkové obdobie. „Rád by som postavil niekoho, ale nie som si istý, že sa to podarí v takomto krátkom časovom období,“ uviedol.
      

V pondelok (1.12.) Súdna rada nezvolila dostatočný počet kandidátov. V hlasovaní uspel košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová. Kandidátku, z ktorej budú vyberať členovia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), treba doplniť ešte o jedno meno.
      

Kandidátka ministra – sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková bola v pondelok v hre o tretie miesto na kandidátke. V prvej voľbe skončila na štvrtom mieste za ústavným právnikom Petrom Kresákom. Kresáka volilo deväť členov rady, Poláčkovú sedem.
      

V druhej voľbe ani Kresák, ani Poláčková nepresvedčili potrebných 10 zo 16 prítomných členov rady. Kresák získal osem hlasov a Poláčková opäť sedem. Slovensko pre neúplnú kandidátku nestihne termín 5. januára, kedy ju má predložiť do Štrasburgu. „Z môjho pohľadu to je nie celkom dobrá správa, pretože na to, aby sme splnili ten záväzok voči ESĽP, mali byť už dodaní všetci traja,“ reagoval minister spravodlivosti.
      

Slovensku sa nedarí obsadiť miesto na štrasburskom súde. Zástupcovi SR Jánovi Šikutovi uplynulo funkčné obdobie 31. októbra 2013, odvtedy nadsluhuje. PZ RE odmietlo dva zoznamy kandidátov, preto SR musí predložiť tretí. Nepostačovali kvalifikačné predpoklady doteraz navrhnutých kandidátov.
      

Borec nevedel povedať, či zvolení sudca Duditš a právnička Dlugošová sú dostatočne kvalitní. „Nemal som možnosť s nimi hovoriť, ani ich osobne nepoznám, takže sa mi k tomu ťažko vyjadruje,“ povedal. „Navyše, je to rozhodovanie, ktoré nerobí žiaden slovenský orgán, ale orgán európsky,“ doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies