Bolívijský prezident Morales: Centrála OSN by sa nemala nachádzať na území USA

NETKY.SK • 26 September 2013, 16:07 • 2 min
Bolívijský prezident Morales: Centrála OSN by sa nemala nachádzať na území USA

NEW YORK - Bolívijský prezident Evo Morales v stredu navrhol presunúť hlavné sídlo Organizácie Spojených národov z New Yorku na iné miesto, keďže terajší stav podľa neho umožňuje "šikanovanie" lídrov jednotlivých krajín Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Socialista známy svojou priamočiarosťou sa tak vyjadril na pôde Valného zhromaždenia OSN, kde vystúpil zo 40-minútovým ohnivým prejavom. Okrem iného v ňom skritizoval správanie americkej vlády k venezuelskému náprotivkovi Nicolasovi Madurovi, ktorý svoju neúčasť na zasadnutí zdôvodnil bezpečnostnými obavami.

"Musíme vážne porozmýšľať o zmene hlavného sídla OSN," povedal Morales a dodal, že by sa malo nachádzať "v štáte, ktorý ratifikoval všetky zmluvy OSN". "Niektorí neveria v imperializmus a kapitalizmus a cítia sa byť v totálnom nebezpečenstve," komentoval prípad spriazneného Madura. Ten mal pôvodne na zasadnutí Valného zhromaždenia takisto v stredu vystúpiť, účasť však na poslednú chvíľu zrušil pre údajné ťažkosti so získaním povolení od Američanov a obavami o vlastný život. "Cítime sa ohrozovaní, šikanovaní a vydieraní v súvislosti s vízami," povedal Morales v New Yorku a doplnil, že USA "nikdy neratifikovali zmluvy týkajúce sa ľudských práv". Prezident však pochybuje o tom, že by mohla OSN po novom sídliť napríklad v Bolívii alebo niektorej inej latinskoamerickej krajine. Organizácia má svoju centrálu v New Yorku už od svojho vzniku 1945.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies