Boj o Poľsko: Naše reformy sú v poriadku, bráni sa premiér Morawiecki pred megaútokom Bruselu

NETKY.SK • 20 December 2017, 18:52 • 2 min
Boj o Poľsko: Naše reformy sú v poriadku, bráni sa premiér Morawiecki pred megaútokom Bruselu

VARŠAVA - Bruselom kritizovanú reformu súdnictva označil Morawiecki na za nevyhnutnú pre Poľsko. Medzitým prezident Andrzej Duda oznámil, dva reformné zákony podpíše.

slovakia

left justify in out

Poľsko trvá na právnom štáte rovnako ako Európska komisia, uviedol v stredu v prvej reakcii na iniciovanie konania podľa článku 7 Európskou komisiou poľský premiér Mateusz Morawiecki.

 

Bruselom kritizovanú reformu súdnictva označil Morawiecki na jednej zo sociálnych sietí za nevyhnutnú pre Poľsko a dodal, že v dialógu medzi Varšavou a Európskou komisiou je potrebná "otvorenosť a čestnosť". Poľský premiér podľa vlastných slov dúfa, že suverenita jeho krajiny je zlučiteľná s ideou jednotnej Európy.

 

Hovorca poľskej vlády následne potvrdil, že Morawiecki bude 9. januára rokovať v Bruseli s predsedom EK Jeanom-Claudeom Junckerom.

 

Poľský prezident Andrzej Duda oznámil, že podpíše dva zákony, ktoré sú súčasťou kontroverzne vnímanej reformy súdnictva. Podľa kritikov zákony o najvyššom súde a sudcovskej rade posilnia vplyv vládnych politikov na personálne obsadenie justičných orgánov.

 

Ako však povedal poľský prezident, súčasná podoba oboch zákonov sa výrazne líši od ich pôvodného znenia, ktoré v júli vetoval. Pripomenul, že sa práve vtedy rozhodol predložiť do parlamentu vlastné návrhy zákonov. Tie by podľa jeho slov mali prispieť k reflexii podstatnej úlohy vlády i súdov, a to služby občanom.

 

Námestník ministra spravodlivosti Michal Wojcik vyhlásil, že oba zákony obsahujú aj množstvo prvkov z pôvodných, prezidentom vetovaných legislatívnych noriem.

 

Senátor opozičnej Občianskej platformy (PO) Bogdan Klich uviedol, že najmenej na šiestich miestach týchto zákonov ide o porušenie poľskej ústavy. Prezident podľa neho rezignoval na úlohu garanta ústavnosti.

 

Poľský rezort zahraničných vecí v komuniké zdôraznil, že Varšava je kedykoľvek pripravená na dialóg s EK, čo nový premiér potvrdil aj na nedávnom summite, kde sa to stretlo s pozitívnou reakciou.

 

Podľa názoru Krzysztofa Szczerského, šéfa kabinetu poľského prezidenta Andrzeja Dudu, sa EK "prakticky rozhodla jednostranne ukončiť súčasnú fázu dialógu, na pokračovanie ktorého bola poľská vláda pripravená". Zodpovednosť za "vecné zdôvodnenie, ako aj dlhodobé dôsledky" stredajšieho rozhodnutia ponesie podľa šéfa kabinetu poľského prezidenta Európska komisia.

 

Predseda Európskej rady, bývalý poľský premiér Donald Tusk počas stredajšej návštevy Krakova vyhlásil, že rozhodnutie EK je dôsledkom faktu, že sa poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) disponujúca parlamentnou väčšinou "povyšuje nad právo". Tento prístup v praxi podľa neho ukončuje nezávislosť súdov. Tusk vyjadril nádej, že poľská vláda nebude za každú cenu hľadať konflikt tam, kde "jednoducho nemá pravdu". Súčasne ubezpečil, že osobne urobí maximum pre to, aby Poľsko nepocítilo sankcie.

 

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že navrhuje Rade EÚ (členské štáty), aby prijala rozhodnutie podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii. Zdôvodnila to svojimi závermi, že existuje riziko závažného porušenia zásad právneho štátu v Poľsku.

 

Článok č. 7, ktorý ešte Európska únia nepoužila v prípade žiadnej z členských krajín, je považovaný za extrémne tvrdý postih. Samotné konanie je podľa predpisov EÚ rozdelené do niekoľkých fáz. Po iniciovaní konania musí získať súhlas štyroch pätín členov EÚ (80 percent). Médiá aktiváciu článku 7 označujú ako "jadrovú zbraň" medzi možnými sankciami voči členským štátom EÚ, pretože môže viesť až k pozastaveniu hlasovacích práv v Rade EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies