Blatter čelí vyšetrovaniu zo strany švajčiarskej prokuratúry

NETKY.SK • 25 September 2015, 16:48 • 2 min
Blatter čelí vyšetrovaniu zo strany švajčiarskej prokuratúry

ZÜRICH - Švajčiarska prokuratúra začala v rámci korupčného škandálu v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) vyšetrovať už aj odstupujúceho prezidenta organizácie Seppa Blattera.

slovakia

left justify in out

Podozrivý je zo sprenevery a zneužitia právomocí prezidenta organizácie, informovali svetové agentúry Reuters, AP a DPA. Za to mu hrozí trest až na päť rokov odňatia slobody.

 

Dôkazy a informácie poskytol vyšetrovateľom aj šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) a kandidát na prezidenta FIFA Michel Platini, ktorý v kauze vystupuje ako svedok.

 

Švajčiarske úrady podozrievajú Blattera, že v roku 2005 podpísal kontrakt s Karibskou futbalovou úniou (CFU), ktorý bol nevýhodný pre FIFA. Generálny prokurátor ďalej uviedol, že Blatter konal proti záujmom FIFA aj v iných prípadoch. Predmetom záujmu je aj netransparentná platba z februára 2011 vo výške 2 milióny švajčiarskych frankov od Blattera pre Platiniho z fondu FIFA, údajne za poskytnuté služby v období od januára 1999 do júna 2002.

 

Blattera vypočula polícia hneď po piatkovom zasadnutí exekutívy FIFA v Zürichu. V priebehu dňa zároveň príslušníci švajčiarskej federálnej kriminálnej polície prehľadali jeho kanceláriu aj ďalšie priestory v sídle FIFA. Pri tejto razii zabavili viacero dokumentov a dát z počítačov. Predstavitelia FIFA uviedli, že s políciou a prokuratúrou pri vyšetrovaní plne spolupracujú.

 

Americký právnik Blattera Richard Cullen pre médiá uviedol, že jeho klient je vyšetrovateľom k dispozícii a spolupracuje s nimi. "Zmluvy, ktoré sú predmetom vyšetrovania, boli riadne pripravované a vyjednané príslušným aparátom a zamestnancami FIFA," vyhlásil právny zástupca Blattera, podľa ktorého sa teda nemôže jednať zo strany jeho klienta v žiadnom prípade o zneužite právomocí.

 

FIFA má na krku pribúdajúce obvinenia od 26. mája, keď švajčiarska polícia vykonala raziu v jednom z hotelov v Zürichu a zatkla siedmich čelných predstaviteľov strešnej organizácie svetového futbalu. Odvtedy švajčiarski a americkí vyšetrovatelia obvinili aj ďalšie osobnosti zapletené do korupcie. Navyše minulý týždeň FIFA pozastavila činnosť generálnemu sekretárovi Jeromemu Valckemu pre obvinenia z nelegálneho predaja lístkov na vlaňajší svetový šampionát v Brazílii i pre sériu ďalších podozrení.

 

Vzhľadom na korupčný škandál sa Blatter ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA, nová voľba prezidenta sa tak uskutoční 26. februára budúceho roka v Zürichu.

 

Medzinárodná futbalová federácia zrušila po piatkovom zasadnutí exekutívy tlačovú konferenciu, na ktorej mal byť prítomný aj Blatter. Stalo sa tak iba päť minút pred jej plánovaným začiatkom. Novinári sa však napokon museli uspokojiť iba s tlačovým vyhlásením, informovala agentúra APA.

 

V reakcii na začatie vyšetrovania voči Blatterovi ruský minister športu Vitalij Mutko vyhlásil, že to neohrozí prípravy na MS 2018 v jeho krajine. Podľa Mutka sa takýto vývoj udalostí dal očakávať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies