Biznis akadémia ženám poradí, ako odštartovať vlastné podnikanie

NETKY.SK • 29 September 2016, 16:05 • 2 min
Biznis akadémia ženám poradí, ako odštartovať vlastné podnikanie

BRATISLAVA - Už po ôsmy raz sa uskutoční VÚB Biznis akadémia pre podnikavé ženy. Aj tento ročník, ako povedala dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB Elena Kohútiková, nadviaže na úspešné predchádzajúce, aj sa sústredí na pomoc začínajúcim podnikateľkám rozvíjať svoj biznis.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov, ženy vnímajú podnikanie inak ako muži. Viac preferujú istotu, menej intenzívne vnímajú vlastné schopnosti i naskytujúce sa príležitosti. Na rozdiel od mužov – podnikateľov - majú aj väčší strach zo zlyhania. Aj preto sú na Slovensku podnikateľky v menšine, tvoria asi 33 % zo všetkých podnikateľských subjektov. Kým medzi mužmi strach priznáva 39,9 %, medzi ženami je to až 56 %. Z toho vyplýva aj fakt, že celkový podnikateľský potenciál je u žien polovičný (5,9 %) oproti mužom (10 %).

 

Práve preto v začiatkoch často potrebujú správnu motiváciu, dodanie sebadôvery a rady v oblastiach, kde sú menej zdatné. Vo väčšine prípadov potrebujú hlavne daňové a legislatívne poradenstvo, prehľad v účtovníctve a tiež pomoc so spracovaním podnikateľského plánu. Ako však Kohútiková zdôraznila, ženy sa musia naučiť pracovať aj so svojimi silnými stránkami.

 

 

Podľa nej sú ženy väčšie inovátorky ako muži, orientujú sa viac na spotrebiteľské služby a svojich zákazníkov vo väčšej miere získavajú v kruhu rodiny a priateľov. Ženy tiež potrebujú menej peňazí na začiatok podnikania ako muži. Približne polovica z nich vystačí s investíciou do 10.000 eur, 16 % potrebuje kapitál menší ako 1000 eur.

 

"Osem rokov skúseností so vzdelávaním žien nám ukázalo, že ženy nepotrebujú kvóty, majú dosť vlastných nápadov. Potrebujú len správny mix informácií a vedomostí, aby ich mohli zrealizovať," podčiarkla Kohútiková. Program VÚB Biznis akadémie je zostavený na mieru ženám, ktoré sú v začiatkoch svojho podnikania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies