Bienále animácie Bratislava premietne najnovšie a najlepšie animáky z celého sveta

NETKY.SK • 10 Október 2016, 18:27 • 2 min
Bienále animácie Bratislava premietne najnovšie a najlepšie animáky z celého sveta

BRATISLAVA - V hlavnom meste sa dnes začalo 13. Bienále animácie Bratislava (BAB), medzinárodný festival animovaného filmu pre deti. Podujatie sa v tomto ročníku vyberie aj do ďalších miest Slovenska. Okrem troch kín v Bratislave (Nostalgia, DK Dúbravka a DK Zrkadlový háj) sa súťažné premietania pre detských divákov uskutočnia aj v Kunsthalle v Košiciach, v kine Scala v Prešove a v Art Point/kine Baník v Prievidzi.

slovakia

left justify in out

Malí i veľkí diváci uvidia najnovšie animované filmy z celého sveta. Nesúťažné premietania v Kine Mladosť a kine Klap na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave predstavia najlepšie diela z európskych filmových štúdií, retrospektívne prehliadky tvorby osobností slovenskej animácie, legendy svetového animovaného filmu. V programe figurujú tiež animované filmy vytvorené deťmi v rámci tvorivých dielní Animácia - škola hrou - Poďte sa hrať s filmom.

 

Hlavným ťahákom tohto ročníka je nielen nadčasová rozprávka, ale aj rozprávka ako poklad európskej kultúry. Diváci ju nájdu v programových sekciách festivalu, ale i profilových prehliadkach a výstavách. Do BIBIANY tak zavítal H. Ch. Andersen vo filmových rozprávkach, interaktívnu výstavu Andersen - rozprávkar na cestách po Európe otvorili dnes popoludní. Na festival prídu legendárni tvorcovia animovaných filmov Jannick Hastrup z Dánska, Tadeusz Wilkosz z Poľska. Nebudú chýbať ani večerníčkové rozprávky slovenského režiséra Vlada Malíka či rozprávky hviezdnych tvorcov zo štúdia Zlín.

 

Filmovou udalosťou bude aj uvedenie kolekcií animovaných filmov pre deti i dospelých Johna Halasa, ktoré uvedie jeho dcéra Vivien Halas (vrátane kultového filmu Farma zvierat). Programová sekcia Kufrík Prix Jeunesse predstaví rozprávky a príbehy z Medzinárodného festivalu televíznych programov pre deti Prix Jeunesse v Mníchove. Najkrajšie rozprávky z Poľska ukáže festival Ale Kino! v Poznani.

 

Novou festivalovou sekciou je Majstrovstvo filmovej skratky, v ktorej sa predstaví s kolekciou ocenených filmov maďarský režisér a pedagóg Géza M. Tóth, člen Medzinárodnej poroty BAB 2016. Jubilujúca katedra animovanej tvorby FAMU uvedie výberovú kolekciu filmov najmladšej generácie českého animovaného filmu.

 

Súčasťou programu je prehliadka víťazných filmov Cartoon d'Or a projekcie víťazných filmov Najlepšie z Annecy z festivalov v rokoch 2014-2016, ktoré budú aj v troch ďalších festivalových mestách. V spolupráci s Prešovskou univerzitou sa tiež uskutoční I. medzinárodné Fórum BAB na tému Od ilustrácie k animovanému filmu.

 

Vstup na všetky festivalové premietania je voľný.

 

Podujatie potrvá do 14. októbra. Koná sa pod záštitou a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Organizátorom festivalu je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies