Biely dom zachytil podozrivú zásielku, ktorá obsahovala veľmi silný jed

NETKY.SK • 20 September 2020, 10:24 • 2 min
Biely dom zachytil podozrivú zásielku, ktorá obsahovala veľmi silný jed

WASHINGTON - Americkí federálni úradníci zadržali obálku adresovanú Bielemu domu, ktorá obsahovala jed ricín.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Obálka zadržal vládny úrad a momentálne túto poštu adresovanú prezidentovi Donaldovi Trumpovi preveruje.

 

List s jedom nenarušil bezpečnosť v Bielom dome

Vyšetrovanie preukázalo, že zásielka bola pozitívne testovaná na ricín, teda jed, ktorý sa nachádza v ricínových bôboch. Federálni vyšetrovatelia pracujú na odhalení miesta, odkiaľ bola obálka do Bieleho domu zaslaná a kto ju poslal.

 

img

 

Vyšetrovanie vedú americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), tajná služba a Americká poštová inšpekčná služba. FBI už medzičasom informovala, že agenti vyšetrujú "podozrivý list, ktorý obdržal poštový úrad vlády USA" a že "nebolo zistené žiadne ohrozenie verejnej bezpečnosti".

 

Nejde o prvý takýto prípad

V roku 2018 bol uväznený muž, bývalý príslušník vojenského námorníctva USA, ktorý sa priznal k tomu, že prezidentovi Trumpovi zaslal obálku obsahujúcu "ricínové semená, z ktorých sa vyrába ricín".

 

Muž, identifikovaný ako William Clyde Allen, zaslal obálky s podozrivým obsahom aj ďalším členom vlády. Napríklad ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi, ako aj veliteľovi námorných operácií Johnovi Richardsonovi.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump chce na post sudcu Najvyššieho súdu nominovať ženu

 

Ricín je jedovatejší ako kyanid

Zásielky boli zachytené a nikto nebol zranený. Ricín je bielkovinový toxín, fungujúci ako tzv. bunkový jed. Prechádza cez bunkové membrány, inhibuje produkciu niektorých základných bielkovín a v dôsledku spôsobuje odumieranie buniek.

 

img

 

Je považovaný za najsilnejší jed v prírode, keďže je 6000-krát jedovatejší ako kyanidOtrava ricínom sa prejavuje najprv mierne a symptómy sa podobajú na chrípku.

 

Neskôr sa objavia bolesti hlavy, pálenie v ústach, zvracanie, hnačka, črevná kolika a vnútorné krvácanie. Smrť nastáva v dôsledku poškodenia pečene, obličiek a sleziny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona