Zásah polície voči Jankovskej a viacerým sudcom treba podľa premiéra preveriť

NETKY.SK • 3 September 2019, 11:39 • 2 min
Zásah polície voči Jankovskej a viacerým sudcom treba podľa premiéra preveriť

BRATISLAVA - Podozrenia okolo štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD), treba podľa premiéra Petra Pellegriniho vysvetliť a vyvrátiť. Pokiaľ sa však podozrenia potvrdia, nebude váhať konať. Takto sa vyjadril počas dnešného dňa po stretnutí s predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou.

slovakia

left justify in out

Peter Pellegrini už vo včerajších hodinách hovoril s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) na tému aktuálneho diania v slovenskej justícii. Premiér tvrdí, že pozorne vníma medializované výroky oboch justičných predstaviteľov, že je potrebné dôkladne preveriť podozrenia, ktoré vyvolal zásah polície voči viacerým sudcom i štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti.

 

img

 

"Všetky tieto podozrenia je potrebné vysvetliť, vyvrátiť a vykonať všetky kroky na dôveru ľudí v slovenskú justíciu. Súdnictvo musí odolávať akémukoľvek ovplyvňovaniu a rozhodovať nestranne a v duchu spravodlivosti," vyhlásil Pellegrini.

 

V prípade Jankovskej zopakoval slová, "či neustále sa predlžujúca situácia okolo jej osoby pomáha jej aj strane, ktorá ju do funkcie nominovala". Premiér deklaruje pripravenosť pokračovať v stretnutiach s relevantnými štátnymi orgánmi, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu objasneniu celého prípadu.

 

img

 

Po stretnutiach s Praženkovou a Gálom predseda vlády deklaroval, že platí jeho doterajšie stanovisko. Ak má byť voči Jankovskej vyvodená zodpovednosť bez konkrétnejších informácií, musí sa tak nateraz podľa neho stať na základe jej osobného rozhodnutia. Zopakoval, že v prípade, že bude disponovať informáciami, ktoré postačujú na vyvodenie politickej zodpovednosti, bude konať bezodkladne, ako sľúbil.

 

img

 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala údajne intenzívne komunikovať s Marianom K. Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla.

 

img

 

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gábor Gál demisiu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies