Bezpečnostný analytik: Prijatie antiteroristického balíčka bolo potrebné

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:23 • 2 min
Bezpečnostný analytik: Prijatie antiteroristického balíčka bolo potrebné

BRATISLAVA – Prijatie novely Trestného zákona v boji proti terorizmu Národnou radou SR, čo sa týka balíka prijatých zákonov súvisiacich s protiteroristickými opatreniami, bolo potrebné na ochranu občanov SR a na ochranu Slovenska. Uviedol pre TASR bezpečnostný analytik a bývalý dlhoročný policajný funkcionár Juraj Zábojník.

slovakia

left justify in out

"Ja vítam túto legislatívu, toto rozšírenie a, samozrejme, aj rozšírenie právomocí bezpečnostných zložiek. Je to potrebné na ochranu občanov, na ochranu republiky, je to potrebné na zabezpečenie bezpečnosti v tejto krajine," povedal ďalej Zábojník.

 

Na druhej strane však zdôraznil: "Čo je však veľmi dôležité, som za to, aby vznikol nejaký subjekt, nejaké teleso, či to bude výbor, alebo to bude rada, ktorý by pozostával z členov nezávislých odborníkov, ktorí rozumejú bezpečnostnej politike, ktorí si budú dávať predkladať správy, čo všetko bezpečnostné zložky, čo sa týka týchto paragrafov, robili. A hlavne v otázkach v boji proti terorizmu – o odpočúvaní, akým spôsobom sa postupovalo. Pretože ja si myslím, vzhľadom na to z minulosti, čo sa tu všetko dialo, koľkí pracovníci bezpečnostných zložiek zneužívali svoje právomoci, porušovali prísahu, tak by mal byť nejaký kontrolný orgán, ktorý by pozostával z týchto odborníkov."

 

Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získajú od januára 2016 v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Tie im prináša novela Trestného zákona obsahujúca zmeny desiatky ďalších právnych predpisov, ktorú dnes 78 hlasmi schválili poslanci NR SR. Ešte v utorok (8.12.) dopoludnia Smer-SD za pomoci hlasov Mosta-Híd zmenil Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.

 

Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. "Vláda je akcieschopná a bude akcieschopná do poslednej hodiny svojho mandátu, pokiaľ ide o bezpečnosť Slovenskej republiky," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že nedovolí, aby taká hrozba, aká bola spôsobená nedbalosťou pri riadení migračnej krízy zo strany európskych orgánov, mala ohroziť Slovenskú republiku. "To jednoducho určite nedovolíme," uistil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies