Čokoládové pokušenie na jesenné večery

NETKY.SK • 5 November 2023, 14:30 • 2 min
Čokoládové pokušenie na jesenné večery

BRATISLAVA - Kto by nemiloval čokoládu? Horúca čokoláda je skvelým nápojom, ktorý zahreje a poteší najmä počas dlhých jesenných či zimných večerov.

slovakia

left justify in out

Horúca čokoláda s jahodami

 

Suroviny:

30 ml Baileys, 15 ml brandy, 40+10 g čokoláda mliečna, 400 ml mlieko, 50 g (alebo mrazené) jahody čerstvé, 1 PL cukor práškový,1 KL maslo

 

Postup:

Dáme si variť mlieko. Čokoládu (40 g) nakrájame na drobno a rozdelíme do dvoch hrnčekov. Zmiešame Baileys s brandy v osobitnom pohári.Jahody s maslom si dáme do malého hrnca, ocukríme, roztlačíme ich trošku, podlejeme máličkom vody a rozohrejeme.Keď sa mlieko uvarí, zalejeme čokoládu v oboch pohároch a chvíľu miešame. Rovnomerne pridáme do pohárov alkohol, zmiešame. Nakoniec dovnútra spustíme po jednom obdĺžničku z rozpolenej zvyšnej čokolády, vhodíme rovnomerne rozdelené zohriate jahody a dolejeme aj šťavu, ktorá nám v hrnci ostala.

 

img

 

Horúca čokoláda s penovými cukríkmi

 

Suroviny:

zmes na čokoládu - 200 g jemný kryštálový cukor, 80 g kakao, 1/2 KL soľ,

2 PL domáca zmes na horúcu čokoládu, 250 ml plnotučné mlieko, 10 ks mini penové cukríky

 

 

Postup:

Najprv si spravíme domácu zmes na horúcu čokoládu. Všetky tri ingrediencie spolu premiešame a presypeme do uzatvárateľnej nádoby (ideálne sklenenej). Na jeden hrnček horúceho plnotučného mlieka použite 2 polievkové lyžice kakaovej zmesi.

Mlieko zohrejeme v malej rajničke a primiešame zmes na horúcu čokoládu. Zlejeme do väčšej šálky a na vrch poukladáme penové cukríky. 

 

img

 

Horúca čokoláda s čili

 

Suroviny: 

100 g horká čokoláda, 350 ml mlieko, 150 ml smotana na šľahanie, 2 PL čokoládový likér, 1 balíček vanilkový cukor, čili korenie, mletá škorica na posypanie

 

Postup:

Mlieko a smotanu na šľahanie dáme do hrnca a necháme zohriať. Následne pridáme vanilkový cukor, nalámanú horkú čokoládu a štipku čili korenia. Miešame až kým sa nám čokoláda neroztopí. Nakoniec pridáme čokoládový likér a premiešame. Nevaríme! Hotovú horúcu čokoládu nalejeme do pohárov a posypeme mletou škoricou.

 

img

 

Horúca čokoláda s pomarančom a mandľovým likérom

 

Suroviny:

100 g 70%horká čokoláda, 50 g maslo, 500 ml 33% smotana, 1 ks pomaranč v bio kvalite, 1 PL amaretto (mandľový likér), 1 PL kukuričný škrob, 1 PL kryštálový cukor, 1 štipka soľ

 

Postup:

Do malej rajničky nalámeme čokoládu, maslo, pridáme asi 100 ml smotany a zahrievame na miernom ohni. Medzitým si nastrúhame kôru z pomaranča a zmiešame ju s 1PL pomarančovej šťavy a 1PL likéru. Keď sa čokoláda úplne roztopí a prepojí so smotanou a maslom, začneme za stáleho miešania prilievať ďalších 300 ml smotany a pridáme aj pomarančovo mandľový likér. Vo zvyšku smotany si rozmiešame kukuričný škrob, primiešame do zohrievanej zmesi a pokračujeme v zohrievaní. Tesne pred privedením k varu pridáme cukor a štipku soli. Odstavíme z ohňa a prelejeme do horúcich šálok.  

 

img

 

Horúca biela čokoláda s vaječným likérom

 

Suroviny:

100 g biela čokoláda, 400 ml mlieko, 100 ml smotana na šľahanie, 1 balíček vanilkový cukor, 2 PL vaječný likér, mletá škorica alebo škoricový cukor na posypanie

 

Postup:

Mlieko so smotanou na šľahanie a vanilkovým cukrom zohrejeme. Následne pridáme nalámanú bielu čokoládu a miešame kým sa neroztopí. Nakoniec pridáme vaječný likér a premiešame. Čokoládu odstavíme z ohňa skôr ako sa začne variť. Horúcu čokoládu nalejeme do pohárov a posypeme mletou škoricou alebo škoricovým cukrom.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona