Bezpečnostný analytik: Existuje riziko ďalších teroristických útokov

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:27 • 2 min
Bezpečnostný analytik: Existuje riziko ďalších teroristických útokov

BRATISLAVA - Riziko ďalších útokov, aké sa odohrali v piatok 13. novembra v Paríži, existuje, bezprostredne sa však týka krajín, ktoré podnikajú nálety voči pozíciám Islamského štátu - USA, Francúzska, Veľkej Británie, Ruska a Iránu, ktoré vojensky podporujú sýrsku vládu. Uviedol to pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

slovakia

left justify in out

"Pre tie štáty Európskej únie, ktoré sa na týchto operáciách nezúčastňujú, sa bezpečnostné riziko zásadne nezvýšilo. Samozrejme, stále platí, že nulové riziko v súčasných podmienkach neexistuje. Stačí si pripomenúť útoky takzvaných osamelých vlkov v posledných rokoch - Anders Breivik v roku 2012 v Nórsku zavraždil 77 ľudí, vlani v kanadskej provincii Quebec zabíjal autom osamelý útočník nájazdom do vojakov, zabíjal aj páchateľ drobných kriminálnych činov Michael Zehaf-Bibeau v kanadskom parlamente, krátko nato islamský konvertita v New Yorku útočil sekerou na policajtov. Krvavé udalosti ako v Paríži môžu byť silno inšpiratívne práve pre takýchto osamelých vlkov," zdôraznil Žitný.

 

Veľké riziko podľa jeho slov plynie aj zo skutočnosti, že prítomnosť teroristov medzi imigrantmi sa potvrdila. "Preto treba rátať s tým, že ich prišlo do Európy viac než jeden a dnes sa pohybujú neznámo kde, ale s konkrétnymi úlohami - pripraviť ďalšie útoky. Európske spravodajské služby a špeciálne policajné útvary už nepochybne po nich pátrajú," uviedol ďalej bezpečnostný analytik.

 

"Inou oblasťou, kde je treba trvale rátať so zvýšeným bezpečnostným rizikom, len bez väzby na parížske tragické útoky a džihádistov, sú kriminálni zločinci infiltrovaní medzi utečencov. Podľa šéfa spolkového Zväzu nemeckých kriminalistov (BDK) Andre Schulza identifikujú nemecké policajné úrady medzi utečencami asi desať percent kriminálnikov, ktorí boli spravidla trestaní už v domovských krajinách. Nejde o Sýrčanov, Iračanov alebo Afgancov, ale o obyvateľov Balkánu, Kaukazu, Severnej, Západnej a Strednej Afriky. Títo takisto zvyšujú bezpečnostné riziko páchaním trestnej činnosti, vrátane násilnej, čím prispievajú k zhoršeniu postojov väčšinového obyvateľstva k utečencom a nahrávajú tak argumentom extrémnej pravice, ktorá politicky z takého nebezpečného vývoja profituje u voličov," zdôraznil na záver Žitný.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies