Bezdomovci v Nitre si budú musieť v zime poradiť sami, azylový dom ešte nedostavali

NETKY.SK • 9 November 2015, 14:20 • 2 min
Bezdomovci v Nitre si budú musieť v zime poradiť sami, azylový dom ešte nedostavali

NITRA – Bezdomovci v Nitre sa budú musieť zaobísť bez mestského azylového domu aj túto zimu. Jeho výstavba je momentálne v druhej etape.

slovakia

left justify in out

„V prípade priaznivých klimatických podmienok by mal byť dokončený v prvej polovici roka 2016,“ informoval agentúru SITA Andrej Jančovič z nitrianskej radnice. Pôvodný azylový dom s nocľahárňou na Štúrovej ulici zbúrali v roku 2011, nahradiť ho má na tom istom mieste nový, modernejší objekt. Peniaze naň získalo mesto z eurofondov. Výstavba sa začala v septembri 2011 a trvať mala osem mesiacov. Termín sa však posúval pre nezhody s dodávateľskou formou, ktorá žiadala dodatky k zmluve a tým zvyšovanie ceny. Mesto nakoniec dotáciu z eurofondov nemohlo využiť a v súčasnosti sa snaží objekt dostavať z vlastných peňazí. Ako uviedol Jančovič, náklady predstavujú 679-tisíc eur.


O nitrianskych bezdomovcov sa cez zimu postará Dom charity svätého Rafaela, ktorý prevádzkuje Diecézna charita Nitra. Jeho kapacita je 24 lôžok, s prístelkami sa môže zvýšiť na približne 35 lôžok. Bezdomovci sem môžu prísť v zimných mesiacoch od 18:00 do 22:00 a odchádzajú o 7:00. Nocľaháreň je nízkoprahová, čo znamená, že tu môžu prespať aj bezdomovci pod vplyvom alkoholu či omamných látok, nesmú však byť agresívni a nosiť si alkohol do priestorov zariadenia. Okrem nocľahárne je v Dome charity svätého Rafaela aj denné centrum, kde majú ľudia bez domova priestor na osobnú hygienu, sociálne poradenstvo, resocializačné aktivity a je tu aj výdajňa jedla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies