Berlusconi asi pôjde sedieť: Ústavný súd zamietol zrušenie rozsudku

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 19:36 • 2 min
Berlusconi asi pôjde sedieť: Ústavný súd zamietol zrušenie rozsudku

RÍM - Taliansky ústavný súd dnes zamietol žiadosť bývalého premiéra Silvia Berlusconiho o zrušenie rozsudku, ktorým ho vlani odsúdili za daňové úniky na štyri roky väzenia a päťročný zákaz vykonávania verejnej funkcie.

slovakia

left justify in out

Otvoril tak cestu konečnému verdiktu v prípade, ktorý bude závisieť od výsledku posledného pojednávania o odvolaní neskôr v priebehu roka, informovali tlačové agentúry DPA a Reuters. Súde v Miláne uznal v októbri minulého roka Berlusconiho (76) vinným zo spoluúčasti na daňových únikoch v jeho spoločnosti Mediaset. Štvorročný trest odňatia slobody mu zmiernili na jeden rok vzhľadom na predošlý zákon o amnestii prijatý s cieľom odbremeniť preplnené väzenia.

Berlusconi v reakcii na dnešné rozhodnutie ústavného súdu vyhlásil, že je "v rozpore so zdravým rozumom" i všetkými doterajšími rozhodnutiami toho istého súdu. Zdôraznil však, že nebude mať vplyv na jeho podporu vláde premiéra Enrica Lettu.

Jeden z jeho politických spojencov predtým varoval, že poslanci Berlusconiho strany v parlamente by mohli hromadne rezignovať, ak mu sudcovia zakážu vykonávať verejnú funkciu. Berlusconiho Ľud slobody je jednou z hlavných strán terajšej širokej vládnej koalície.

Právnici lídra talianskej politickej pravice a mediálneho magnáta žiadosť o zrušenie rozsudku odôvodnili procesnými chybami. Argumentovali tým, že milánski sudcovia odmietli povoliť odročenie, keď Berlusconi tvrdil, že sa nemôže zúčastniť na pojednávaní v marci 2010 vzhľadom na povinnosti, ktoré mal vtedy ako premiér.

Ústavný súd dospel k záveru, že rozhodnutie o prípustnosti Berlusconiho tvrdenia je vecou sudcov v pôvodnom prípade. Poukázal však tiež na to, že expremiér mal niekoľko príležitostí dohodnúť sa na prijateľnom termíne súdneho pojednávania.

Ak by ústavný súd sťažnosti vyhovel a nariadil by obnovenie procesu, vzrástli by pre Berlusconiho nádeje na premlčanie prípadu, ku ktorému by došlo v polovici budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies