Berlín: Pomoc Ukrajine je na hrane – nemecké ozbrojené sily majú absolútny nedostatok vlastných zásob

NETKY.SK • 26 August 2022, 11:54 • 2 min
Berlín: Pomoc Ukrajine je na hrane – nemecké ozbrojené sily majú absolútny nedostatok vlastných zásob

BERLÍN – Nemecká ministerka zahraničia Annalena Burbock priznala, že nemecké ozbrojené sily majú absolútny nedostatok vlastných zásob a dodávky zbraní Ukrajine sú na pokraji.

slovakia

left justify in out

„Toto je tenká línia, po ktorej sme kráčali týždne a mesiace,“ povedala Burbock v rozhovore pre televízny kanál ZDF v odpovedi na otázku, či Nemecko poskytuje Ukrajine dostatočnú pomoc. „Chceme Ukrajinu vojensky podporovať všetkým, čo máme, ale situácia je tu, žiaľ, taká, že máme absolútny nedostatok vlastných zásob,“ uviedla šéfka nemeckého ministerstva zahraničia.

 

 

Práve z tohto dôvodu podľa nej nemecké úrady vytvorili špeciálny fond pre ozbrojené sily vo výške 100 miliárd eur.

 

„Vojenský priemysel preto musí špeciálne vyrábať materiály pre Ukrajinu,“ povedala ministerka. Zároveň upozornila, že nemecký kancelár Olaf Scholz dal opäť jasne najavo, že to platí nielen pre najbližšie mesiace, ale aj s výhľadom na najbližšie roky. Poznamenala, že Nemecko bude pokračovať vo vojenskej podpore Ukrajiny.

 

 

Podľa Burbock sa treba pripraviť na to, že konflikt na Ukrajine môže pokračovať aj budúci rok. Z toho dôvodu sa domnieva, že sú potrebné rýchle dodatočné dodávky zbraní do Kyjeva na jeseň a zimu. „Preto musíme poskytnúť krátkodobú podporu a tiež plánovať v strednodobom horizonte,“ zhrnula šéfka nemeckého ministerstva zahraničia. „A preto Scholz oznámil ďalšie dodávky na rok 2023,“ upresnila.

 

 

O dodávkach zbraní Ukrajine 

 

V utorok agentúra Reuters uviedla, že Nemecko plánuje dodať Ukrajine ďalšie zbrane v hodnote viac ako 500 miliónov eur. Kancelár Olaf Scholz podľa agentúry oznámil, zámer Nemecka dodať Ukrajine 3 dodatočné systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, 10 obrnených záchranných vozidiel, 20 zariadení na odpaľovanie rakiet, presne navádzanú muníciu a protidronové obranné systémy. Zbrane, ako uvádza zdroj, budú odovzdané v roku 2023 a niektoré typy zariadení možno aj skôr.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/15557057



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies