Berényi: Žiadame ministra vnútra rešpektovať rozhodnutie občanov

NETKY.SK • 3 August 2015, 17:01 • 2 min
Berényi: Žiadame ministra vnútra rešpektovať rozhodnutie občanov

GABČÍKOVO - Výsledky nedeľňajšieho (2.8.) referenda jednoznačne hovoria o tom, že obyvatelia obce Gabčíkovo si neželajú zriadenie utečeneckého tábora.

slovakia

left justify in out

 Zdôraznil to predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi.  
     

„Obyvatelia odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v Gabčíkove, napriek tomu, že zmluva medzi vládami Rakúska a Slovenska bola 21. júla podpísaná. Žiadame ministra vnútra rešpektovať rozhodnutie občanov. Tento výsledok ľudového hlasovania odzrkadľuje postoj občanov k danej problematike,“ zdôraznil Berényi. Dodal, že obyvatelia sa oprávnene obávajú toho, že dočasní rakúski azylanti môžu ohroziť ich život, zdravie, bezpečnosť a majetky.
     

Predseda strany poukázal na to, že ľudia obce chcú žiť v pokoji a bezpečí. Podčiarkol, že po petícii proti zriadeniu utečeneckého tábora, ktorú podpísalo 3148 ľudí, sa vypísalo referendum. Vláda SR podľa jeho slov rozhodla o prijatí azylantov bez súhlasu miestnych obyvateľov. Objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený, zdôraznil.

     

Vlády Rakúska a Slovenska podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara polícia pripravila bezpečnostné opatrenia týkajúce sa Gabčíkova. „Zvýšili sme na tomto oddelení počet príslušníkov o desať policajtov. S vedením Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sme pripravili výkon služby. Hliadkové služby plánované do okolia Gabčíkova a do zariadenia budú vo väčšom počte, slúžiť tam bude aj pohotovostná motorová jednotka z Trnavy,“ informoval Gašpar s tým, že pripravené sú i ďalšie opatrenia. 
     

„Viaceré politické strany a subjekty upozornili dnes na akceptovanie rozhodnutia miestnych obyvateľov. Občania Gabčíkova odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v objekte Slovenskej technickej univerzity Bratislava (STU). Na hlasovaní sa zúčastnilo 2603 oprávnených voličov, čo je 58,46 percenta. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci,“ pripomenul Berényi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies