Benátčania protestujú proti výletným lodiam. Dovolenkárov vítajú s transparentami!

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 08:34 • 2 min
Benátčania protestujú proti výletným lodiam. Dovolenkárov vítajú s transparentami!

BENÁTKY – Po viac ako ročnej prestávke pre pandémiu nového koronavírusu, do prístavu priplávala prvá výletná loď s dovolenkármi.

slovakia

left justify in out

Namiesto radosti, sa však miestni obyvatelia rozhodli protestovať. Viacerí sa totiž obávajú o bezpečnosť a životné prostredie. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Tá uviedla, že demonštranti prenasledovali výletnú loď na malých člnoch, pričom boli vybavený vlajkami a transparentami. Spoločne skandovali: „Veľké lode z lagúny!“

 

„Nie je to iba otázka estetiky, čo zapadá do panorámy. Potrebujeme lode, ktoré využívajú obnoviteľnú energiu, potrebujeme lode, ktoré neprivezú tisíce ľudí,“ skonštatovala šéfka think-tanku We are Here Venice Jane Da Mostová. Protestujúci dav tiež poukazuje na značné znečistenie a bezpečnostné riziká. 

 

 

Situáciu, kedy do Benátok konečne začínajú prichádzať turisti vítajú pracovníci v cestovnom ruchu, ktorí sú od dovolenkárov závislí.

 

„Približne o 206 miliónov eur menej zamierilo do regiónu Benátsko, ktorý je jeden z najviac zasiahnutých pandémiou. Benátky boli jedným z najdôležitejších uzlov, ak hovoríme o odvetví výletných lodí,“ upozornil riaditeľ Medzinárodnej asociácie výletných lodí Fancesco Galietti. 

 

Do oblasti v roku 2019 priplávalo viac ako 650 výletných lodí s viac ako 7-tisíckami cestujúcich. Talianska vláda v apríli rozhodla, že takéto obrie lode nesmú kotviť v historickom centre mesta.

 

Zákaz začne platiť až vtedy, keď vzniknú nové miesta k zakotveniu mimo Benátsku lagúnu. Kedy by sa tak stať malo zatiaľ nie je jasné, keďže sa nezačalo ani s výberovým konaním na ich výstavbu. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies