Belgický premiér sa aj napriek postoju Valónska k CETA chystá do Bruselu

NETKY.SK • 25 Október 2016, 06:36 • 2 min
Belgický premiér sa aj napriek postoju Valónska k CETA chystá do Bruselu

BRUSEL - Kanadský premiér Justin Trudeau pricestuje do Bruselu na summit EÚ-Kanada, ktorý bol naplánovaný na štvrtok 27. októbra. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Informáciu o Trudeauovej návšteve Bruselu dnes večer potvrdila kanadská ministerka medzinárodného obchodu Chrystia Freelandová, ktorá v piatok minulý týždeň neúspešne rokovala s regionálnou valónskym premiérom o získaní podpory tohto regiónu pre obchodnú dohodu medzi EÚ a Kanadou (CETA).

 

"Kanada je pripravená dohodu podpísať. Teraz sú na ťahu Európania," povedala Freelandová novinárom v Ottawe.

 

Plánovaný summit sa mal uskutočniť za predpokladu, že sa do dnešného večera podarí presvedčiť Valónsko, aby zmenilo odmietavý postoj k CETA a umožnilo podpis tejto transatlantickej obchodnej dohody. Valónska regionálna vláda aj vláda zastupujúca frankofónnych občanov však dnes opäť zopakovali svoje odmietavé stanovisko.

 

Belgický premiér po menej ako hodinovom rokovaní s regionálnymi predstaviteľmi skonštatoval, že Belgicko nie je v takej situácii, aby bolo schopné podpísať dohodu CETA, čo následne oznámil aj predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

 

Tusk o niekoľko hodín na sociálnej sieti oznámil, že summit EÚ-Kanada je stále možný a vyzval všetky zainteresované strany, aby sa pokúsili nájsť riešenie, lebo ešte je naň čas. Tusk spresnil, že túto situáciu rovnako aktuálne vníma aj kanadský premiér Justin Trudeau.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies