Belgicko sa pripojí k leteckým útokom na Islamský štát v Sýrii

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 14:36 • 2 min
Belgicko sa pripojí k leteckým útokom na Islamský štát v Sýrii

BRUSEL - Belgicko sa pripojí k medzinárodnej koalícii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a prvýkrát začne podnikať nálety v Sýrii. Oznámila to dnes belgická vláda, na ktorú sa odvolal portál britského denníka Independent.

slovakia

left justify in out

Hovorca premiéra Charlesa Michela potvrdil správy belgických médií, podľa ktorých šesť belgických stíhačiek F-16 sa znova zapojí do vojenskej operácie vedenej Spojenými štátmi. Belgicko sa zúčastňovala na koaličných náletoch proti IS v Iraku v lete 2014, ale v júli 2015 sa prestalo do leteckých útokov zapájať.

 

Ako dôvod uviedlo neudržateľné finančné náklady. Brusel sa v minulosti nezúčastňoval bojov proti IS v Sýrii, ale začiatkom marca sa objavili správy, že vládu oficiálne požiadali o pomoc Spojené štáty.


IS po teroristických útokoch v Bruseli z 22. marca oznámil, že Belgicko sa stalo terčom preto, lebo bolo "účastníckou krajinou v medzinárodnej koalícii proti Islamskému štátu" - napriek skutočnosti, že tam najmenej deväť mesiacov nezhodilo ani jednu bombu, dodal web denníka Independent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies