Belgicko pátra po dvoch podozrivých teroristoch, množia sa anonymné hrozby

NETKY.SK • 20 Január 2015, 15:58 • 2 min
Belgicko pátra po dvoch podozrivých teroristoch, množia sa anonymné hrozby

BRUSEL - Najmenej dvaja muži podozriví zo zapojenia do prípravy teroristického útoku v Bruseli, ku ktorému nedošlo vďaka zásahu protiteroristického komanda vo Verviers, sú stále na úteku a zrejme sú ozbrojení. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Obaja podozriví, Abdelmounaim Haddad (21) s belgickým občianstvom a Zaid Koullis (18), ktorý je držiteľom holandského pasu, utiekli z krajiny po štvrtkovom zásahu protiteroristického komanda v meste Verviers, pri ktorom zahynuli dvaja sledovaní džihádisti. 

 

Podľa informácií flámskych denníkov Het Nieuwsblad a Het Belang van Limburg ešte v ten istý deň, ako polícia zasahovala na viacerých miestach v Belgicku, obaja podozriví utiekli do Paríža bez toho, aby ich prítomnosť zachytili francúzske bezpečnostné služby. Francúzska strana však upozornila španielskych kolegov na možný príchod podozrivých do Madridu, odkiaľ je možné odletieť do Jemenu alebo do Saudskej Arábie. 

 

V Belgicku aj naďalej panuje zvýšená miera obáv z možných útokov. V piatok bol na základe anonymnej hrozby znefunkčnený Palác justície, čiže Ministerstvo spravodlivosti. Dnes doobeda úrady po objavení výstražného listu evakuovali budovu bruselského konzervatória nachádzajúceho sa v blízkosti židovskej synagógy a Paláca justície. Polícia už potvrdila, že išlo iba o falošný poplach, žiadna bomba tam nebola. 

 

Zvýšená prítomnosť príslušníkov ozbrojených síl v meste, najmä v okolí vládnych a úradných budov a v blízkosti inštitúcií EÚ, ľudí dosť znepokojuje, v Bruseli to nie je bežný výjav. Belgická Liga ľudských práv (LDH) v tejto súvislosti oznámila, že sa obáva "vedľajších škôd", ktoré môžu so sebou priniesť opatrenia prijaté vládou na posilnenie bezpečnosti občanov v dôsledku aktivizácie teroristických buniek v Belgicku.

 

LDH upozorňuje najmä na možnosť odoberať štátnu príslušnosť občanom, ktorí sa vrátili z bojísk v Sýrii či Iraku. Takýto prístup, podľa LDH, môže viesť k vytvoreniu dvoch kategórií belgických občanov. Liga upozorňuje, že takýto prístup ohrozí spolužitie rôznych zložiek obyvateľstva povedie k "nerovnakému zaobchádzaniu" s občanmi na základe ich pôvodu. 

 

Liga upozornila, že obavy vzbudzujú aj návrhy na dočasné odňatie preukazu totožnosti, cestovného pasu alebo zmrazenie aktív. Vláda chce týmito krokmi zabrániť odchodu prípadných záujemcov na bojiská kontrolované radikálnymi moslimskými skupinami a zamedziť ich návratu. LDH tvrdí, že rozhodnutiam tohto typu by mali vždy podliehať preskúmaniu zo strany nezávislých a nestranných sudcov. 

 

Liga vyzvala federálnu vládu, aby zvážila všetky tieto otázky, ktoré zasahujú do oblasti vzdelávania, zamestnanosti, diskriminácie a medzinárodnej politiky, skôr než prijme neuvážené krátkodobé opatrenia, ktoré aj tak nevyriešia problematiku terorizmu a radikalizácie spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies