Belgicko od pondelka začne kontrolovať cestujúcich na letiskách na ebolu

NETKY.SK • 19 Október 2014, 20:10 • 2 min
Belgicko od pondelka začne kontrolovať cestujúcich na letiskách na ebolu

BRUSEL - Belgicko zavádza od pondelka na svojom najväčšom letisku v Bruseli kontrolu cestujúcich na ebolu.

slovakia

left justify in out

Vo vysielaní rozhlasu a televízie RTL to dnes oznámil premiér Charles Michel v reakcii na vyhrážky zamestnancov letiska, že budú štrajkovať.
      

O podrobnostiach by mal informovať národný koordinátor pre boj s ebolou ešte dnes.
      

Belgicko a Francúzsko sú jediné dve krajiny v Európe, ktoré ponúkajú priame lety do západoafrických krajín postihnutých epidémiou eboly, informovala tlačová agentúra DPA.
      

Odbory v uplynulých dňoch varovali, že zamestnanci letiska vstúpia do štrajku, ak tieto kontroly cestujúcich pri prílete nebudú zavedené. "To personál istotne ubezpečí," povedal tlačovej agentúre Belga Thierry Buchelen z odborového zväzu CGSLB.
      

Odborníci vyjadrili pochybnosti, či takéto kontroly na letisku pri prílete dokážu zabrániť šíreniu smrtiaceho vírusu, vzhľadom na to, že ebola má 21-dňovú inkubačnú lehotu a zvýšená teplota je bežná u mnohých chorôb, nielen u eboly.
      

Podobné kontroly už zaviedli USA, Kanada, Británia, Francúzsko a Česko.
      

Bruselské letisko v piatok oznámilo, že zavádza osobitný postup pre kontrolu batožiny, ktorá dorazila zo Sierry Leone, Guiney a Libérie. Budú kontrolovať, či z nej "neunikajú tekutiny", napísala agentúra DPA. Vysvetlila, že majú obavy z prevážania mäsa z divočiny. Epidémie eboly zvyčajne vypukli tam, že konzumovali infikované mäso z opíc, ktoré je v mnohých západoafrických krajinách považované za lahôdku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies