Belgicko chystá sprísnenie zákona o udeľovaní občianstva

NETKY.SK • 16 Júl 2012, 12:29 • 2 min
Belgicko chystá sprísnenie zákona o udeľovaní občianstva

Belgicko chystá sprísnenie zákona o udeľovaní občianstva - Politika Belgická vláda chystá sprísnenie zákona na udelenie občianstva pre cudzích štátnych príslušníkov. Pre udelenie občianstva sa zmení doba povinného pobytu na území krajiny a žiadatelia o ob

slovakia

left justify in out

img

Belgická vláda chystá sprísnenie zákona na udelenie občianstva pre cudzích štátnych príslušníkov. Pre udelenie občianstva sa zmení doba povinného pobytu na území krajiny a žiadatelia o občianstvo budú musieť dokázať svoju integračnú schopnosť v oblasti jazyka a práceschopnosti.
      Belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF dnes uviedla, že poslanci federálneho parlamentu sa dohodli na reforme zákona, upravujúceho udelenie občianstva. V budúcnosti bude mať udeľovanie občianstva priamu súvislosť so schopnosťou integrovať sa do belgickej spoločnosti.  
      V súčasnosti pre požiadanie o občianstvo postačuje, ak žiadateľ preukáže, že pobýval legálne na území Belgicka sedem rokov. Podľa nového návrhu, by sa táto doba mala prehodnotiť podľa dvojrýchlostného modelu - päť a desať rokov.
      Po uplynutí piatich rokov by sa Belgičanmi mohli stať tí cudzinci, ktorí splnia prísne kritériá. Musia napríklad dokázať, že hovoria jedným z úradných jazykov v Belgicku (francúzština a flámčina), ďalej musia presvedčiť o svojej schopnosti integrovať sa do spoločnosti (účasť na takzvaných kurzoch integrácie) a nakoniec musia úrady presvedčiť o svojej ekonomickej hodnote. O tom, že sú schopní posilniť belgický trh práce. To podľa návrhu znamená, že žiadatelia dokážu, že na území Belgicka pracovali najmenej 468 dní za posledných päť rokov.
      Druhý scenár, platný pre desaťročné obdobie pre udelenie občianstva, sa taktiež zakladá na preukázaní potrebných jazykových, kultúrno-spoločenských a ekonomických znalostí, ale kritériá sú v tomto prípade menej prísne.
      V prípade sobášov cudzincov s občanmi a občiankami Belgicka bude tiež potrebné preukázať schopnosť sociálnej integrácie. V prípadoch sobášov však pre žiadateľov o občianstvo odpadávajú ekonomické kritériá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies