Belgickí operátori z bezpečnostných dôvodov o polnoci zablokujú čísla anonymných vlastníkov SIM kariet

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 11:37 • 2 min
Belgickí operátori z bezpečnostných dôvodov o polnoci zablokujú čísla anonymných vlastníkov SIM kariet

BRUSEL - Belgické úrady poznajú mená vlastníkov 85 % vlastníkov SIM kariet s predplateným kreditom. Dnes je posledný deň, keď sa môžu ich vlastníci zaregistrovať a nahlásiť svoju totožnosť, inak sa ich karta stane neplatnou. Belgicko registráciu týchto SIM kariet nariadilo vlani z bezpečnostných dôvodov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O zaregistrovaní 2,7 milióna SIM kariet s predplateným kreditom dnes informoval belgický minister zodpovedný za pošty a telekomunikácie Alexander De Croo. Celkovo je v obehu 3,1 milióna týchto kariet, informovala agentúra Belga.

 

O polnoci mobilní operátori zablokujú všetky SIM karty s predplateným kreditom, pri ktorých nie je známy ich držiteľ. Kartu si budú môcť odblokovať pri návšteve operátora. Belgický minister avizoval, že vo štvrtok telekomunikačný úrad skontroluje, či operátori pravidlá dodržiavajú.

 

Belgická vláda chce poznať mená všetkých vlastníkov predplatených kariet, pretože ich v minulosti často využívali teroristi a kriminálnici, ktorí si priali zostať v anonymite. Víkend po vlaňajších teroristických útokoch v Bruseli zas dostali stovky obyvateľov arabského pôvodu v bruselskej štvrti Molenbeek SMS správu s výzvou "bojovať proti Západniarom". Správy boli rozosielané z anonymnej SIM karty, a tak nebolo možné zistiť ich odosielateľa.

 

Vlastníci kariet majú dnes do polnoci čas, aby sa zaregistrovali u svojich mobilných operátorov. Na identifikáciu je potrebné buď dobitie kreditu vlastnou platobnou kartou, registrácia prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, alebo osobná návšteva pobočky mobilného operátora.

 

Pri nových kartách je identifikácia automatická. Od decembra musí každý zákazník pri kúpe predplatenej SIM karty preukázať svoju totožnosť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies