Belgická vláda navhrla kvôli teroristom posilnenie právomocí vojenskej tajnej služby

NETKY.SK • 12 Október 2016, 13:17 • 2 min
Belgická vláda navhrla kvôli teroristom posilnenie právomocí vojenskej tajnej služby

BRUSEL – Belgická vojenská tajná služba by mala získať nové právomoci a zmodernizovať sa. Vyplýva to z reformného návrhu, ktorý do parlamentu predložili belgický minister spravodlivosti Koen Geens a obrany Steven Vandeput. Informoval o tom dnes belgický denník Le Soir s odvolaním sa na flámske periodikum Standaard.

slovakia

left justify in out

Vojenská tajná služba SGRS (Service général du renseignement et de la sécurité) mala doteraz len malé právomoci pri pôsobení v zahraničí. Nemohla napríklad skúmať mobilný telefón teroristu, ktorý našla mimo Belgicka.

Reforma sa netýka systému kontroly tajnej služby - ten zostane zachovaný. Ministri okrem iného navrhujú, aby vojenská aj civilná tajná služba mohli vytvoriť vlastné zásahové jednotky.

 

Šéfovia oboch tajných služieb vypovedali pred vyšetrovaciu komisiou v súvislosti s marcovými teroristickými útokmi v Bruseli, pri ktorých po výbuchu na letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek zahynuli viac ako tri desiatky ľudí.

 

Šéf civilnej tajnej služby Jaak Raes sa pri vypovedaní minulý týždeň posťažoval, že na efektívnu prácu by potreboval dvojnásobný počet pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies