Beblavý: Systém vnútorného auditu eurofondov treba zmeniť

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 16:24 • 2 min
Beblavý: Systém vnútorného auditu eurofondov treba zmeniť

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý navrhuje zmeniť systém vnútorného auditu projektov financovaných zo zdrojov Európskej únie. Audítori by podľa neho mali mať vyššiu ochranu nezávislosti najmä v prípade politicky citlivých vecí. Uviedol to v utorok v rozprave k vládnemu návrhu zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý je v prvom čítaní.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné zmeniť systém auditu a kontroly na Slovensku tak, aby audítori vedeli, že budú hodnotení podľa toho, či idú po vecných a kľúčových problémoch, nie podľa toho, či majú odfajknuté všetky položky a v prípade, že na niečo prídu, sa nemusia obávať pomsty," povedal Beblavý. Zmeny v audite podľa neho treba pripraviť do septembra, kedy bude druhé čítanie návrhu zákona. "Aby sme ukázali, že máme záujem ochrániť svoje peniaze a peniaze európskych daňových poplatníkov, lebo alternatívou je, že o ne budeme prichádzať," dodal. 

 

Opozičný poslanec tiež navrhol, aby v monitorovacích výboroch jednotlivých operačných programov boli aj dvaja zástupcovia parlamentu z príslušného výboru - jeden za vládnu a jeden za opozičnú stranu. "Je to spôsob, ktorým by sa zásadne zvýšila miera parlamentnej kontroly štrukturálnych fondov," povedal Beblavý. Žiada tiež merať a zverejňovať administratívnu záťaž pre žiadateľov a prijímateľov pomoci z eurofondov z dôvodu vysokej byrokracie pri príprave a schvaľovaní projektov. Je aj za zverejňovanie kľúčových dokumentov ešte v procese ich hodnotenia a schvaľovania, aby bola možná ich verejná kontrola a korekcia navrhovaných zámerov. 

 

Poslanec Pavol Zajac (KDH) má z návrhu zákona pocit, že návrh zákona čerpanie eurofondov centralizuje, hlavne kontrolu. "Čerpanie robí zložitejšie, komplikovanejšie, pre žiadateľov administratívne náročnejšie, nebojím sa povedať, že byrokratickejšie. A to všetko v konečnom dôsledku bude znamenať, že žiadatelia budú mať väčšie finančné náklady spojené so žiadosťami a s čerpaním fondov," povedal Zajac. 

 

V návrhu zákona mu chýba, kto bude certifikovať výdavky pri žiadateľoch. Za pozitívum označil, že žiadatelia budú pri niektorých výzvach predkladať programový zámer a ten sa bude vyhodnocovať. "Aplikačná prax ukáže, ako to bude fungovať. Pevne dúfam a nádejam sa, že to nebude fungovať ako za prvej vlády Roberta Fica, keď po jednotlivých regiónoch chodili agentúry," povedal Zajac. Tieto agentúry podľa neho starostom tvrdili, že dokážu ich žiadosti o príspevok z eurofondov, napríklad na rekonštrukciu školy, správne vybaviť. "A tá správna agentúra cez verejné obstarávanie vybrala správnu firmu a len tak mohla byť obec alebo iní žiadatelia úspešní," dodal Zajac s nádejou, že programový zámer nebude zneužívaný. 

 

Zajac podporil, že návrh zákona rieši aj konflikt záujmov pri využívaní eurofondov, ale podľa neho dosť prísne. "Obávam sa, že tak ako je zadefinovaný v tomto návrhu zákona, tak na malom Slovensku pomaly polovica žiadateľov bude vylúčená z možnosti čerpať eurofondy," uviedol. Do druhého čítania chcú pripraviť pozmeňujúce návrhy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies