Beblavý: Schránky s neodkrytým vlastníkom musia pri konkurze na koniec radu

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:56 • 2 min
Beblavý: Schránky s neodkrytým vlastníkom musia pri konkurze na koniec radu

BRATISLAVA - Ak schránková spoločnosť neodhalí svojich skutočných vlastníkov v procese konkurzu a reštrukturalizácie spoločnosti, ktorá jej dlhuje, bude automaticky považovaná za spriazneného veriteľa a dostane sa tak na koniec radu poškodených.

slovakia

left justify in out

Nie je pritom dôležité, či dlhujúca firma obchodovala so štátom, alebo nie. V novele zákona o konkurze a reštrukturalizácii to navrhujú poslanci NR SR Miroslav Beblavý a Martin Fedor (obaja nezaradení). Predstavitelia Siete predložili novelu na májovú schôdzu pléna.
     

Aj Beblavý, podobne ako poslanci OĽaNO, SaS a NOVA a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), hovorí o nutnosti poznať konečných užívateľov výhod pri právnických osobách obchodujúcich so štátom. Kým ÚVO to chce deklarovať cez čestné vyhlásenie, OĽaNO, SaS a NOVA žiadajú potvrdenie z banky o tom, kto je konečným beneficientom. Podľa Beblavého stačí čestné prehlásenie, avšak s možnosťou pri akýchkoľvek pochybnostiach údaje preveriť.
     

Beblavý pripomenul, že na základe uznesenia parlamentu mal byť register konečných užívateľov výhod zriadený už do konca marca. "Myslím si, že vláda ho ani schváliť nemôže, lebo je to vláda schránok. Tie sú spôsobom a symbolom, ako vycicať štátny rozpočet," povedal.
     

O svojom návrhu, v ktorom novelizuje 13 právnych noriem, Beblavý tvrdí, že je komplexný. "Zabráni, aby firmy s neznámymi majiteľmi okrádali nás všetkých. Pokrýva nielen verejné obstarávanie, ale napr. aj zdravotné poisťovne, súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti či veriteľov v konkurze a reštrukturalizácii. Dozvedeli by sme sa teda, kto je polovičný vlastník Dôvery či záchrannej spoločnosti Falck. Kým bude na Slovensku biznis so štátom vedený cez schránkové firmy, nebude sa dať s verejnými prostriedkami dobre nakladať," odkázal.
     

Návrh sa tiež týka aj veľkej privatizácie, predaja či prenájmu štátneho, verejnoprávneho, obecného a župného majetku, ako aj dotácií a eurofondov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies