Beblavý: Niektoré kraje stále porušujú zákon o konflikte záujmov

NETKY.SK • 10 Október 2013, 10:15 • 2 min
Beblavý: Niektoré kraje stále porušujú zákon o konflikte záujmov

BRATISLAVA - V Trnavskom samosprávnom kraji nezverejňujú v majetkových priznaniach príjmy funkcionárov kraja. Verejnosť si tak nevie skontrolovať zárobky napríklad predsedu kraja Tibora Mikuša.

slovakia

left justify in out

Trenčiansky samosprávny kraj uverejnil v majetkových priznaniach len mená funkcionárov a dátum podania priznania. Žilinský a Prešovský samosprávny kraj stále nezverejňujú vedľajšie príjmy funkcionárov zo zamestnaní alebo činností vykonávaných popri funkcii. V Banskobystrickom samosprávnom kraji niektoré majetkové priznania uverejnili na internetových stránkach v úplnom znení, no pri iných už občania nenájdu žiadne informácie o príjmoch. Píše o tom v tlačovej správe predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) a dodáva, že príkladom takéhoto zverejňovania bez informácií v Banskobystrickom kraji je napríklad majetkové priznanie predsedu a europoslanca Vladimíra Maňku, poslanca a primátora Detvy Jána Šufliarskeho či krajského poslanca a exposlanca za SNS Dušana Švantnera.

Ako informoval Beblavý, približne pred mesiacom upozornili na porušovanie ústavného zákona o konflikte záujmov niektorými samosprávnymi krajmi. Tie nezverejňovali všetky údaje o majetku predsedov a poslancov krajov na svojich internetových stránkach. "Svetlými výnimkami boli Nitriansky kraj a Košický kraj. Tie mali na stránke to, čo im ústavný zákon káže," uviedol Beblavý a dodal, že najhoršie dopadol Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý nezverejňoval takmer žiadne informácie týkajúce sa majetkových pomerov svojich funkcionárov. Podľa Beblavého napravil zverejňovanie informácii len Bratislavský kraj, ktorý je tak tretím v poradí zverejňujúcim všetko to, čo v tejto súvislosti má. 

Podľa Beblavého nemali Prešovský a Banskobystrický samosprávny kraj ešte pred mesiacom priznania za rok 2012, ale len za rok 2011. "To sa síce po našej výzve zmenilo k lepšiemu a dnes sú už tieto priznania dostupné, no dojem je pokazený práve neúplným zverejňovaním príjmov," povedal Beblavý. Poslednú priečku obhájil podľa Beblavého Trenčiansky samosprávny kraj. "Po žiadosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám sa nám podarilo údaje o majetku funkcionárov Trenčianskeho kraja získať. Keďže informácie nie sú prístupné pre všetkých občanov, ponúkame ich na verejnú kontrolu," informoval Beblavý, pričom majetkové pomery funkcionárov Trenčianskeho kraja si ľudia môžu pozrieť na jeho internetovej stránke www.beblavy.sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies