Barroso: Nikto v EÚ nechce novú studenú vojnu s Ruskom

NETKY.SK • 9 September 2014, 12:52 • 2 min
Barroso: Nikto v EÚ nechce novú studenú vojnu s Ruskom

BRUSEL - Európska únia má v úmysle spolupracovať s Ruskou federáciou na dosiahnutí politického riešenia konfliktu na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Jeho vyjadrenia pre britskú rozhlasovú stanicu BBC citujú viaceré európske médiá a agentúry.
     

Barroso zdôraznil, že nová studená vojna v Európe nie je v záujme nikoho a aj preto chce EÚ spolupracovať s Moskvou a nájsť politické riešenie krízy vo východnej Ukrajine. 
     

"Pre nás sankcie nie sú samoúčelné, sú prostriedkom na pokračovanie dialógu. Sme presvedčení, že je potrebné nájsť politické riešenie pri plnom rešpektovaní zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny," vysvetlil Barroso.
     

Šéf exekutívy EÚ v súvislosti s konfliktom na juhovýchodnej Ukrajine povedal, že Brusel v snahe dosiahnuť politickú dohodu úzko spolupracuje so všetkými európskymi  vládami. 
     

Barroso okrem iného upozornil, že EÚ by mala ukončiť spory s Ruskom aj preto, že pred Európou stoja hrozby extrémizmu v podobe teroristických organizácií, ako je Islamský štát, ktorý pôsobí v Iraku a Sýrii. 
     

Slová predsedu Európskej komisie o spolupráci s Ruskom nadväzujú na pondelňajšie rozhodnutie veľvyslancov členských štátov EÚ odložiť "na pár dní" už schválené rozšírenie sankcií voči Moskve, aby ruská vláda mohla dokázať, že naozaj vyvíja mierové úsilie v snahe upokojiť situáciu na Ukrajine.
     

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z prostredia Rady EÚ sa o odklad novej série sankcií pričinili najmä delegácie Nemecka, Talianska, Rakúska, Cypru a Fínska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies