Barclays musí zaplatiť rekordnú pokutu a je pod obrovským tlakom

NETKY.SK • 28 Jún 2012, 21:52 • 2 min
Barclays musí zaplatiť rekordnú pokutu a je pod obrovským tlakom

Barclays musí zaplatiť rekordnú pokutu a je pod obrovským tlakom - Svet Britská banka Barclays sa po rekordnej pokute za snahu o manipuláciu medzibankových úrokov ocitla pod veľkým tlakom. Nahlas sa už ozývajú výzvy na odstúpenie šéfa Boba Diamonda rovnak

slovakia

left justify in out

img

Britská banka Barclays sa po rekordnej pokute za snahu o manipuláciu medzibankových úrokov ocitla pod veľkým tlakom. Nahlas sa už ozývajú výzvy na odstúpenie šéfa Boba Diamonda rovnako ako požiadavky na súdnu dohru. Pochybné obchody jedného z popredných inštitútov londýnskeho finančného centra - City - tiež opäť vyvolali diskusiu o nedostatočnej regulácii v najväčšom finančnom centre Európy.

Barclays musí zaplatiť úradom pre finančný dohľad v USA a Británii rovnako ako americkému ministerstvu spravodlivosti rekordnú sumu 290 miliónov GBP (363 miliónov eur) pre snahu o manipuláciu kľúčovej medzibankovej sadzby Libor. Dohoda je súčasťou vyšetrovania viacerých veľkých bánk v Európe a USA. Do pozornosti finančných dohľadov sa dostali napríklad aj švajčiarska UBS, nemecká Deutsche Bank či americké banky Citigroup, Bank of America alebo JPMorgan Chase. Akcia Barclays dnes dočasne oslabila až o 17 %. Klesali aj ďalšie finančné tituly.

Libor je skratka pre Londýnsku úrokovú sadzbu, ponúkanú na medzibankovom trhu, ktorá udáva úrok, za ktorý si banky vzájomne požičiavajú peniaze. Zároveň sa používa ako referenčná sadzba pri obchodovaní s derivátmi v odjeme vyše 300 biliónov USD, čo je viac ako hrubý domáci produkt všetkých krajín sveta. Malá zmena tejto sadzby môže spôsobiť obrovské kolísanie na trhu. Barclays sa vraj okrem toho s umelo zníženou Libor pokúšala v časoch finančnej krízy vylepšiť svoju úverovú dôveryhodnosť.

Viacerí britskí politici a ekonomickí experti otvorene vyzvali Diamonda, aby odstúpil. "Ak má dozorná rada Barclays aspoň zvyšok chrbtice, vyhodí ho," uviedol finančný expert lord Matthew Oakeshott.

Premiér David Cameron vyhlásil, že celé vedenie Barclays bude musieť odpovedať na veľmi vážne otázky. Podľa neho musia ukázať, že sú pripravení prevziať na seba zodpovednosť. "Je dôležité, aby sa to dotklo aj špičiek tejto spoločnosti," dodal Cameron.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies