Barcelonská štvrť Gracia už tretiu noc zažíva pouličné nepokoje

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 10:37 • 2 min
Barcelonská štvrť Gracia už tretiu noc zažíva pouličné nepokoje

BARCELONA - Najmenej 11 ľudí utrpelo dnes zranenia počas pouličných zrážok medzi políciou a demonštrantmi, ktoré sa už tretiu noc odohrávajú v katalánskej metropole Barcelona na severe Španielska.

slovakia

left justify in out

Ako spresnili miestne médiá, nepokoje vyvolalo nariadenie o vysťahovaní skupiny bezdomovcov, ktorí sa zabývali v nevyužívanej budove banky Banc Expropiat v barcelonskej štvrti Gracia. Bezdomovci v budove žijú od roku 2011. Na ich podporu sa od pondelka večera v centre mesta schádza od 500 do 1000 ľudí.


Počas potýčok v noci na utorok a stredu bolo zranených spolu 21 osôb. Polícia preto v noci nadnes bránila demonštrantom, aby sa zhromaždili na námestí Plaza de la Revolución de Septiembre de 1868 v historickom centre mesta. Napriek tomuto opatreniu zrážky medzi políciou a demonštrantmi vypukli znova.


Demonštranti podpaľovali kontajnery na odpadky, stavali barikády, rozbíjali sklenené výplne na autobusových zastávkach, hádzali do policajtov kamene a fľaše a poškodili aj bankomat.


Potýčky si vyžiadali 11 zranených. Medzi nimi sú policajti, demonštranti i novinári. Polícia zadržala jednu osobu.
Podobné pouličné nepokoje sa v Barcelone odohrávali naposledy v roku 2014, keď ich tiež vyvolalo rozhodnutie súdu o vysťahovaní skupiny bezdomovcov - z budovy Can Vies vo štvrti Sants. Tá 17 rokov slúžila ako neoficiálne komunitné centrum a stala sa symbolom práva občanov mať strechu nad hlavou. Počas ekonomickej krízy toto centrum poskytovalo pomoc najviac zasiahnutým vrstvám obyvateľstva. Pouličné protesty vtedy trvali niekoľko dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies