Baradej bol oficiálne vymenovaný za dočasného egyptského premiéra

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 09:09 • 2 min
Baradej bol oficiálne vymenovaný za dočasného egyptského premiéra

Káhira: Dočasný prezident Adlí Mansúr ho zároveň poveril zostavením prechodnej vlády.

slovakia

left justify in out

Egyptský liberálny opozičný líder Muhammad Baradej, bývalý šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), bol dnes oficiálne vymenovaný za nového dočasného premiéra Egypta. Dočasný prezident Adlí Mansúr ho zároveň poveril zostavením prechodnej vlády. 

Informovala o tom egyptská tlačová agentúra MENA, ktorú citovali agentúry Sinchua a DPA.

Baradej, líder opozičného bloku známeho pod názvom Front národnej spásy, ešte dnes odstúpil z funkcie predsedu Strany ústavy (ad-Dustúr).

Post premiéra bol prázdny od stredy 3. júla, keď armáda zosadila islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího a tým aj jeho vládu vedenú bývalým premiérom Hišámom Kandílom.

Mursího zosadenie bolo reakciou na milióny protestujúcich ľudí v uliciach, ktorí požadovali jeho odchod kvôli "zlému spravovaniu krajiny".

V piatok došlo v metropole Káhira a ďalším mestám po celej krajine k ďalším krvavým zrážkam medzi Mursího odporcami a islamistickými zástancami, pričom bolo zabitých najmenej 35 ľudí a vyše 1400 ďalších osôb utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies