Barack Obama navrhuje zdanenie najbohatších Američanov

NETKY.SK • 18 Január 2015, 15:26 • 2 min
Barack Obama navrhuje zdanenie najbohatších Američanov

WASHINGTON - Prezident Barack Obama navrhuje zdanenie najbohatších Američanov, čím by znížil ich zisky a skomplikoval presun majetku na dedičov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Obama chce zvýšiť najvyššiu sadzbu dane z kapitálových príjmov a dividend zo súčasných 23,8 % na 28 %. Táto sadzba bola na úrovni 15 %, keď Obama v roku 2009 nastúpil do funkcie. To znamená, že v priebehu jeho dvoch funkčných období sa zvýši takmer dvojnásobne.
      

Okrem toho plánuje zdaniť prevod vlastníctva pri úmrtí vlastníka, čím ukončí "najväčšiu dieru v kapitálových príjmoch". Na základe súčasnej legislatívy majetok, ktorý osoba vlastní až do svojej smrti, nie je pri prechode na dedičov spoplatnený. Zákon tak motivuje bohatých Američanov, aby si svoj majetok držali. Dedičia platia iba daň z kapitálových príjmov z predanej časti majetku a iba z hodnoty, ktorá presahuje hodnotu majetku v čase úmrtia pôvodného vlastníka.
      

Prezident bude daňovú reformu propagovať v príhovore o stave únie 20. januára. Získané prostriedky, ktoré by mali za 10 rokov dosiahnuť 320 miliárd USD (276,15 miliardy eur), chce použiť na daňové úľavy pre vzdelávanie a starostlivosť o deti a vytvoriť novú úľavu pre zarábajúce páry. "To, čo tu vidíte, je určené na daňové úľavy pre strednú triedu, aby sme skutočne mohli vyriešiť stagnáciu príjmov strednej triedy," povedal Harry Stein, riaditeľ fiškálnej politiky v Centre amerického pokroku. Ide o organizáciu, ktorá sa spája s demokratmi.
      

Obamov daňový plán naráža na tvrdú opozíciu v republikánmi kontrolovanom Kongrese, ktorý podporuje zníženie daní. "Fackovať malé americké podniky, sporiteľov a investorov ďalším zvyšovaním daní iba neguje výhody daňovej politiky, ktorá úspešne pomohla k expanzii hospodárstva, podpore úspor a tvorbe pracovných miest," povedal republikán Orrin Hatch, predseda Finančnej komisie Senátu. Podľa neho by prezident nemal počúvať svojich liberálnych spojencov, ktorí chcú za každú cenu zvyšovať dane. Namiesto toho by mal spolupracovať s Kongresom pri úprave zastaraného a príliš komplikovaného daňového zákonníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies