Banské nešťastie v Turecku: Obetí výbuchu je už 238, na mieste je aj premiér Erdogan!

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 14:14 • 2 min
Banské nešťastie v Turecku: Obetí výbuchu je už 238, na mieste je aj premiér Erdogan!

SOMA - Oficiálna bilancia banského nešťastia v meste Soma na západe Turecka stúpla už na 238. Informovali o tom tamojší záchranári, ktorí sa stále snažia dostať k ďalším zavaleným baníkom.

slovakia

left justify in out

Celkovo sa v čase incidentu v bani nachádzalo 787 ľudí. Počet mŕtvych ešte môže rapídne stúpnuť a podľa ministra pre energetiku Tanera Yildiza sa udalosť zapíše do histórie ako najhoršie banské nešťastie v Turecku. Pod zemou sa údaje stále nachádzajú stovky baníkov. Na miesto už dorazil aj premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý na poslednú chvíľu zrušil návštevu Albánska. Zároveň vyhlásil v celej krajine trojdňový štátny smútok.

 

Tragédia v meste Soma ležiacom približne 250 kilometrov južne od Istanbulu je označovaná za jednu z najhorších banských nehôd v dejinách krajiny a očakáva sa, že počet mŕtvych sa bude zvyšovať. Podľa Yildiza, ktorý osobne dohliada na záchrannú operáciu, sa v čase udalosti nachádzalo v bani 787 ľudí, čo bolo viac než obvykle, keďže baníci sa práve pripravovali na výmenu pracovných smien. Minister ešte v utorok potvrdil informácie, podľa ktorých k tragédii došlo v dôsledku poruchy na elektrickom zariadení. Príčinou samotných úmrtí bola otrava oxidom uhoľnatým. Na mieste zasahuje vyše 400 záchranárov, podľa Yildiza však nádej na vyslobodenie ďalších živých osôb znižuje.

 

 

K tragédii v uhoľnej bani došlo v dôsledku poruchy na elektrickom zariadení a príčinou väčšiny úmrtí bola otrava oxidom uhoľnatým. Baňu údajne najskôr zachvátil výbuch a následne tam vypukol požiar. Záchranári sa po nešťastí snažili napumpovať k uviaznutým baníkom kyslík. Zavalení robotníci sa nachádzajú asi dva kilometre pod zemským povrchom a asi štyri kilometre od hlavného vstupu do bane.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies