Banky musia podľa FATCA poslať daniarom údaje o účtoch

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 13:37 • 2 min
Banky musia podľa FATCA poslať daniarom údaje o účtoch

BRATISLAVA - Finančné inštitúcie si do konca júna musia splniť novú povinnosť. Tie, ktorých sa týkajú povinnosti podľa zákona o automatickej výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní, sú totiž povinné do 30. júna prvýkrát zaslať finančnej správe FATCA report za rok 2014 a 2015. Ako ďalej informuje finančná správa, môžu na to využiť formulár umiestnený na jej portáli.

slovakia

left justify in out

FATCA (The Foreign Account Tax Compliance Act - pozn. red.) je americká právna norma, na základe ktorej sa bude medzi zmluvnými štátmi uskutočňovať automatická výmena informácií na daňové účely o príjmoch na finančných účtoch rezidentov zmluvných štátov.

 

"Zákonom definované slovenské finančné inštitúcie budú poskytovať informácie o držiteľoch finančných účtov. A to číslo účtu, zostatok na finančnom účte alebo hodnotu finančného účtu, prípadne celkové hrubé výnosy viažuce sa k účtu,“ informuje finančná správa. Po získaní údajov od finančných inštitúcií za roky 2014 a 2015 ich bude finančná správa povinná poskytnúť americkej daňovej správe do 30. septembra 2016.


Slovensko pritom patrí ku krajinám, ktoré sa k automatickej výmene informácií prihlásili medzi prvými. "Štáty v spoločnom vyhlásení uviedli, že daňové úniky predstavujú celosvetový problém, ktorý si vyžaduje globálne riešenia. Preto vítajú nový štandard pre automatickú výmenu informácií medzi daňovými správami, ktorý je vyvinutý OECD,“ uvádza sa vo vyhlásení finančnej správy. Automatická výmena informácií je podľa nej reakciou na značný nárast problémov spôsobených cezhraničnými daňovými podvodmi a daňovými únikmi v nebývalom rozsahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies