Banke Penty hrozí po kontrole opäť pokuta

NETKY.SK • 17 August 2012, 07:24 • 2 min
Banke Penty hrozí po kontrole opäť pokuta

Banke Penty hrozí po kontrole opäť pokuta

slovakia

left justify in out

img

Aj druhá kontrola zistila v Privatbanke pochybenia, finančná polícia rozhoduje o treste. Uvádza to na svojom webovom portáli denník Sme.

Bývalý minister vnútra za KDH Daniel Lipšic označil finančné kontroly v Privatbanke za "lakmusový papierik boja proti organizovanému zločinu". Deň nato ho v apríli vo funkcii vystriedal Robert Kaliňák zo Smeru. Ako denník ďalej píše, spravodajská jednotka finančnej polície v tom čase začala v Privatbanke druhú finančnú kontrolu. Podnietil ju k tomu prípad podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý poslal zo svojho účtu na Malte na účet v Privatbanke tri milióny eur. Banka to neohlásila ako neobvyklú bankovú operáciu, hoci podľa polície mala. Okrem Kočnerovho prípadu neohlásila ani ďalšie operácie týkajúce sa vratiek daní.

Kontrola sa skončila so záverom, že banka pochybila a porušila zákon proti praniu špinavých peňazí. Potvrdila to hovorkyňa banky Zuzana Meszárošová aj hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Spravodajská jednotka začala 3. augusta oficiálne správne konanie, v ktorom sa rozhoduje o výške trestu. "Privatbanka sa v stanovenej lehote vyjadrila k začatiu správneho konania, pretože nesúhlasí so závermi, že porušila zákon," povedala Meszárošová. Keď Lipšic o začiatku kontroly informoval, hrozil banke, že môže prísť o bankovú licenciu. Návrh by musela schváliť Národná banka Slovenska. Polícia sa nechce vyjadriť, či a aký trest banke uloží.

Prvú kontrolu v Privatbanke urobila vo februári. Zistila viac ako 200 neohlásených podozrivých transakcií a dala jej pokutu 15.000 eur. Banka sa odvolala, ale výšku pokuty potvrdil minister. Potom sa banka obrátila na súd, ktorý sa ešte neskončil. Banka sa v Kočnerovom prípade bránila, že pri prevode nešlo o nič neobvyklé. To, že jeho meno bolo na mafiánskych zoznamoch, pre banku nie je významné. Polícia začala kontrolovať banku po zverejnení kauzy Gorila. Jej hlavným aktérom je šéf Penty Jaroslav Haščák. V údajnom spise SIS sa píše, že Haščák hovoril, ako podláca politikov a úradníkov v prospech Penty, uvádza portál denníka Sme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies