Banka JPMorgan rokuje o kúpe kancelárskej budovy v Dubline, aby si udržala prístup na spoločný trh

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 14:40 • 2 min
Banka JPMorgan rokuje o kúpe kancelárskej budovy v Dubline, aby si udržala prístup na spoločný trh

LONDÝN - Americká banka JPMorgan Chase rokuje o kúpe kancelárskej budovy v Dubline. Uvažuje totiž, že si vytvorí v írskej metropole svoju pobočku, keďže Veľká Británia odchádza z Európskej únie (EÚ). Uviedli to zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.

slovakia

left justify in out

Americká veľkobanka podľa nich rokuje o kúpe budovy v dublinskej štvrti Capital Dock, tvrdia zdroje. Plocha kancelárií je približne 12.000 štvorcových metrov, čo je dosť pre zhruba 1000 zamestnancov.

 

Na stole sú však aj ďalšie možnosti. Samotná JPMorgan uviedla, že zatiaľ o ničom nerozhodla.

 

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu 29. marca odštartovala proces odchodu svojej krajiny z EÚ a tiež z jednotného európskeho trhu. To prinútilo zahraničné banky v Londýne, aby hľadali možnosti, ako si udržať prístup na spoločný trh.

 

Finančné ústavy sa rozhodli, že presunú časť operácií z Británie do EÚ, aby neprišli o tzv. pasové práva. Odhaduje sa, že banky by do EÚ mohli presťahovať 4000 až 200.000 pracovných miest. Konečné číslo bude závisieť od podmienok brexitu.

 

Dublin je jedným z miest, o ktorých uvažuje JPMorgan ako o novom sídle svojej európskej centrály. Generálny riaditeľ banky Jamie Dimon ešte pred referendom (ktoré sa uskutočnilo 23. júna 2016) vyhlásil, že banka môže po brexite presunúť do EÚ až 4000 pracovných miest. A v januári tohto roka uviedol, že tento počet môže byť vyšší alebo nižší, podľa toho, ako dopadnú rokovania o podmienkach brexitu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies